6 min read

ChatGPT verbeteren met Custom Instructions

ChatGPT heeft Custom Instructions toegevoegd. Maar wat is het en hoe gebruik je het? We leggen het uit.
ChatGPT verbeteren met Custom Instructions

Custom instructions is een nieuwe functie van ChatGPT. Deze instelling is een verborgen juweeltje binnen de ChatGPT-toolkit, waarmee je de output van je AI vriend naar je hand kunt zetten. Als je op zoek bent naar geavanceerde ChatGPT-mogelijkheden, dan is het begrijpen van Custom Instructions essentieel.

Wat zijn Custom Instructions voor ChatGPT precies?

De meest treffende manier om de Custom instructions van ChatGPT te beschrijven, is door het te vergelijken met het overhandigen van een handgeschreven notitie of Post-It aan de chatbot. Op deze notitie vermeld je jouw identiteit, je wensen en je persoonlijke voorkeuren wat betreft de reacties van ChatGPT. Voordat je een nieuw gesprek aangaat, neemt ChatGPT deze notitie even door en laat het zijn antwoorden erdoor beïnvloeden en ervan af hangen.

In de instellingen kun je informatie over jezelf geven zodat ChatGPT de context beter snapt; bijvoorbeeld ik ben een scholier van 14 of ik studeer Biologie aan de Universiteit en zit in mijn laatste jaar. Maar ook kun je aangeven hoe je wilt dat ChatGPT antwoordt en welke dingen ChatGPT niet mag doen.
Bijvoorbeeld: Never make up URL's, do not hallucinate.

Custom instructions - het overhandigen van een notitie aan de chatbot

Extra opties voor ChatGPT

Er zijn veel dingen die je kunt invoeren als extra configuratieopties. Van het aanpassen van de schrijfwijze (formeel, juridisch, vrolijk) tot het instellen van gedetailleerde reactierichtlijnen, met deze functie kun je ChatGPT volledig personaliseren.

In deze ultieme gids onthullen we hoe je het beste custom instructies kunt gebruiken om ChatGPT te transformeren tot jouw perfecte assistent.

Waarom Custom Instructies handig zijn

Custom instructies zijn niet zomaar een leuke feature; ze zijn echt een game-changer. Ze stellen je in staat om de toon, stijl en zelfs het gedrag van ChatGPT te beïnvloeden, waardoor je een gepersonaliseerde ervaring kunt bieden die past bij jouw merkidentiteit, jouw stijl of beroep. Je kunt je assistent nu dus een personality geven.

Enkele voorbeelden van Custom Instructions

Toon: Je kunt de schrijfwijze van ChatGPT instellen. Geef bijvoorbeeld instructies, zoals: ‘Je bent een ervaren marketing professional. je weet alles van internet marketing.’ of ‘ je bent William Shakespeare en je antwoord mij in rijm'. Niet heel handig, maar om maar aan te geven dat het kan!

Specifiek gedrag en mening:
Je kunt ChatGPT specifieke instructies geven over hoe te reageren op dillema's en vragen. Reageer Neutraal of net een uitgesproken mening. Deze functie kan belangrijk zijn bij bedrijven bij de configuratie van de Chatbot bijvoorbeeld om te zorgen dat de AI niet bevooroordeeld is (Bias).

Rollen: Je kunt ChatGPT een specifieke rol laten spelen. Bijvoorbeeld: " Neem de rol aan van Kabouter Plop". Wanneer je later de instructie geeft een brief of bericht te sturen aan je neefje om hem te feliciteren, zal de output dus "Plopperig" zijn, probeer maar.
Tip: Wel die custom instructie om Kabouter Plop te spelen weer weghalen!

Maar het kan handig zijn om ChatGPT altijd te laten reageren als copywriter die gespecialiseerd is in SEO of juist als jurist.

De Beperkingen: Tokens en Complexiteit

Ja, er zijn ook beperkingen. Custom instructies zijn fantastisch, maar wanneer ze heel lang zijn gaat het weer ten koste van de lengte van de antwoorden die je kunt krijgen. Dus houdt het kort en bondig.

Met Custom Instructions voor ChatGPT bij zakelijk gebruik kun je de output structureel verbeteren en uniform houden, door company-wide dezelfde gepersonaliseerde instructies te gebruiken.

Hoe stel je Custom Instructies in?

Maak een superhero van ChatGPT. Hoe? Simpel, in de betaalde versie klik op de drie puntjes achter je naam linksonder. Kies "Custom Instructions" en als het er nog niet staat, klik je op Beta-functies. Geef vervolgens in wat je voorkeuren zijn in de twee vakken.

Maak een superhero van ChatGPT met custom instructions

Toepassingen in de Zakelijke Omgeving

Deze gids is een must-read voor professionals die het meeste uit ChatGPT willen halen. Met Custom Instructions kunnen bedrijven ChatGPT gebruiken voor bijv. sterk verbeterde klantenservice, sales, en zelfs HR met een uniforme toon en uitkomst. Met custom instructies kun je de tool aanpassen aan verschillende zakelijke scenario's en zorgen dat ChatGPT je helpt conform je imago en bedrijfscultuur.

Toepassingen in het onderwijs

Custom Instructions kan een krachtig hulpmiddel zijn voor docenten die lesmateriaal willen creëren dat naadloos aansluit bij het niveau en de leeftijd van hun leerlingen. Hier is hoe het werkt:
Stel, je bent een leraar en je wilt regelmatig een reeks wiskundevragen genereren voor je leerlingen van 10 jaar oud. Je kunt Custom Instructions gebruiken om ChatGPT te instrueren: "Genereer altijd wiskundevragen die geschikt zijn voor kinderen van 10 jaar oud en die zich richten op de basis; simpel rekenen." De chatbot zal deze instructies volgen en vragen genereren die precies passen bij wat je nodig hebt.

Of misschien geef je les in geschiedenis aan middelbare scholieren en je wilt een samenvatting van de Franse Revolutie die zowel informatief als boeiend is voor scholieren van 16. Je kunt Custom Instructions gebruiken om te zeggen: "Schrijf samenvattingen die geschikt zijn voor middelbare scholieren en die de belangrijkste gebeurtenissen op een boeiende manier beschrijven, met een vleugje humor."

Verbeter de antwoorden van ChatGPT structureel

Door deze specifieke instructies kan ChatGPT content genereren die niet alleen informatief is, maar ook afgestemd is op het niveau en de interesse van de leerlingen. Het stelt docenten in staat om snel en efficiënt lesmateriaal te creëren.

Leer de juiste Output te krijgen

Het leren schrijven van prompts is een belangrijke en onmisbare vaardigheid geworden.

De perfect prompt bestaat uit 6 onderdelen:

  • 1. [persona]: Wie is de doelgroep of het karakter dat je wilt dat de AI aanneemt?
  • 2. [context]: Wat is de achtergrondinformatie of situatie die relevant is voor de prompt?
  • 3. [task]: Wat wil je dat de AI doet of beantwoordt?
  • 4. [format]: In welke stijl of vorm moet het antwoord worden gegeven
  • 5. [exemplar]: Eventuele voorbeeldantwoorden of -richtingen die je de AI wilt geven.
  • 6. [tone]: De gewenste toon van het antwoord, bijv. formeel, informeel, humoristisch, enz.
Experttip: de ChatGPT prompt die altijd werkt

Experttip: de ChatGPT prompt die altijd werkt

Door deze elementen te combineren, kun je effectieve en doelgerichte prompts maken voor ChatGPT! EN met Custom instructions of door gewoon te "plakken" kun je ChatGPT zelfs instrueren je te helpen met het maken van de perfecte prompt die je dan direct uitvoert. Verwarrend? Nee hoor, probeer maar.

Deze prompt die we je geven zal je eerst om de 6 belangrijke ingredienten vragen en zelf zijn eigen ideale prompt samenstellen.

Je kunt in de custom instructions ChatGPT meegeven altijd om deze 6 onderdelen te vragen. Probeer de volgende prompt maar eens uit door hem simpelweg te plakken in ChatGPT of verwerk het in je custom instructions.

💡
De prompt die je altijd kunt gebruiken
Voer dit in in ChatGPT:
Als Prompt Engineer is het jouw taak om stapsgewijs de volgende vragen te stellen voor het creëren van een effectieve ChatGPT-prompt. Wacht na elke vraag op mijn antwoord voordat je verdergaat:

1. Persona: Wie is de doelgroep of het karakter dat je wilt dat de AI aanneemt?
2. Context: Wat is de achtergrondinformatie of situatie die relevant is voor de prompt?
3. Taak: Wat wil je dat de AI doet of beantwoordt?
4. Formaat: In welke stijl of vorm moet het antwoord worden gegeven?
5. Exemplar: Zijn er eventuele voorbeeldantwoorden of -richtingen die je de AI wilt geven?
6. Toon: Wat is de gewenste toon van het antwoord, bijvoorbeeld formeel, informeel, humoristisch, enzovoort? Pas wanneer je alle informatie hebt, voer je de taak uit.

Met deze alleskunner-prompt maak je van ChatGPT eerst een Promptmaker die je eerst de juiste vragen stelt om de 6 belangrijke onderdelen van iedere goede prompt, Persona, Context, Taak, Formaat, Exemplaar en Toon vast te stellen. De prompt stelt je de vragen, jij geeft en de input. Dan voer je de prompt uit en..voila!

de perfecte ChatGPT prompt met alle onderdelen

En zo ga je aan de slag en doet de prompt precies wat je wil.

Verfijn je Custom Instructions

Custom instructions zijn dus een geweldig hulpmiddel om de antwoorden die je van ChatGPT krijgt beter te laten aansluiten op je vragen, taken of bijvoorbeeld je doel(groep). Ga er mee aan de slag, leer goede prompts te schrijven. Verfijn de instellingen van je Custom Instructions tot je het helemaal voor elkaar hebt. Je kan experimenteren! Het is wel cruciaal om je Custom Instructions grondig te testen voordat je ze in een echte situatie inzet.

We zijn benieuwd naar jouw bevindingen.
Je kunt commentaar geven via dit artikel op Linkedin.

AI Personeelstraining

Ontdek wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen

Ja,ik wil meer weten
Volg Ons op Social Media Volg Ons op Instagram

Volg Ons op Twitter

Volg Ons op LinkedIn

Bronnen

Open AI - https://help.openai.com/en/articles/6654000-best-practices-for-prompt-engineering-with-openai-api

Prompt Engineering https://www.promptingguide.ai/

WhatsApp