14 min read

AI en SEO: het belang van het gebruik van schema code op websites

Schema markup is een gestructureerde datavocabulaire die zoekmachines helpt om de informatie op een website beter te begrijpen. Het is een code die elementen op een website beschrijft in een taal die alle grote zoekmachines begrijpen
AI en SEO: het belang van het gebruik van schema code op websites

Wat is schema markup en hoe gebruik je het?

Schema markup is een gestructureerde datavocabulaire die zoekmachines helpt om de informatie op een website beter te begrijpen. Het is een code die elementen op een website beschrijft in een taal die alle grote zoekmachines begrijpen. Schema markup kan worden gebruikt om allerlei soorten informatie te markeren, zoals bijv. productinformatie, evenementen, recepten en meer.

Schema markup is belangrijk omdat het helpt om de zichtbaarheid van een website in zoekresultaten te verbeteren. Websites die schema markup gebruiken, kunnen in aanmerking komen voor rich snippets, die extra informatie weergeven in zoekresultaten.

Een rich snippet is een verbeterde weergave van een zoekresultaat in de zoekmachine. Rich snippets kunnen extra informatie bevatten, zoals de prijs en beoordeling van een product, de datum en locatie van een evenement, of de recensie van een product. Denk ook eens aan de strerretjes met beoordelingen in Google. Ook dat zijn Rich snippets.

Schema markup helpt ook om de relevantie van zoekresultaten te verbeteren. Wanneer zoekmachines de betekenis en relaties achter entiteiten herkennen, kunnen ze rijkere resultaten of rich snippets weergeven die meer informatie aan gebruikers bieden. Dit kan leiden tot een verbeterde gebruikerservaring en een hogere klikfrequentie.Schema markup kan ook helpen om de relevantie van zoekresultaten te verbeteren. Wanneer zoekmachines de betekenis en relaties achter entiteiten herkennen, kunnen ze rijkere resultaten of rich snippets weergeven die meer informatie aan gebruikers bieden. Dit kan leiden tot een verbeterde gebruikerservaring en een hogere klikfrequentie.

Andere voordelen van het gebruik van schema markup zijn:

 • Beter begrip van de inhoud van de website: Schema markup kan zoekmachines helpen om de inhoud van een website beter te begrijpen, wat kan leiden tot betere zoekresultaten voor gebruikers. Door schema markup toe te voegen, kunnen website-eigenaren context bieden aan een anderszins dubbelzinnige webpagina.
 • Grotere controle over de verschijning van het merk in zoekopdrachten: Het toevoegen van schema markup aan webpagina's stelt website-eigenaren in staat om meer controle uit te oefenen over de verschijning van hun merk in zoekopdrachten. Door meer informatie aan zoekmachines te verstrekken, kunnen website-eigenaren ervoor zorgen dat hun merk nauwkeurig wordt weergegeven in zoekresultaten.

Over het algemeen is schema markup een belangrijk hulpmiddel voor website-eigenaren die hun zichtbaarheid in zoekresultaten willen verbeteren en meer relevante informatie aan gebruikers willen bieden. Laat zien wie je bent en wat je doet! Over het algemeen is schema markup dus een belangrijk hulpmiddel voor website-eigenaren die hun zichtbaarheid in zoekresultaten willen verbeteren en meer relevante informatie aan gebruikers willen bieden.

0:00
/0:06

Verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten

Schema markup zal helpen om de zichtbaarheid van websites in zoekresultaten te verbeteren op een aantal verschillende manieren. Ten eerste zal schema markup zoekmachines helpen om de inhoud van een website beter te begrijpen. Dit zal leiden tot betere posities in zoekresultaten, omdat zoekmachines websites met goed gestructureerde gegevens hoger waarderen. Schema markup zal helpen om de zichtbaarheid van websites in zoekresultaten te verbeteren op verschillende manieren. Ten eerste kan schema markup zoekmachines helpen om de inhoud van een website beter te begrijpen. Dit kan leiden tot betere posities in zoekresultaten, omdat zoekmachines websites met goed gestructureerde gegevens hoger waarderen.

Ten tweede kan schema markup in aanmerking komen voor rich snippets. Rich snippets zijn extra informatie die wordt weergegeven in zoekresultaten, zoals de prijs en beoordeling van een product, of de datum en locatie van een evenement. Rich snippets kunnen de aandacht van gebruikers trekken en de klikfrequentie verhogen.

Hier zijn enkele voorbeelden van rich snippets die kunnen worden weergegeven voor websites die schema markup gebruiken:

Schema markup kan worden gebruikt om andere soorten rich snippets te genereren, zoals rich snippets voor artiesten, boeken, films, muziekvideo's en meer.Schema markup kan worden gebruikt om andere soorten rich snippets te genereren, zoals rich snippets voor artiesten, boeken, films, muziekvideo's en meer.

Hier zijn enkele voorbeelden van rich snippets die kunnen worden weergegeven voor websites die schema markup gebruiken:Hier zijn enkele voorbeelden van rich snippets die kunnen worden weergegeven voor websites die schema markup gebruiken:

 • Product rich snippets: Product rich snippets kunnen de prijs, beoordeling, beschikbaarheid en andere informatie over producten weergeven.
 • Evenementen rich snippets: Evenementen rich snippets kunnen de datum, locatie, tijd en andere informatie over evenementen weergeven.
 • Recepten rich snippets: Recepten rich snippets kunnen de kooktijd, voorbereidingstijd, ingrediënten en andere informatie over recepten weergeven.
 • Recensie rich snippets: Recensie rich snippets kunnen de beoordeling, auteur en andere informatie over recensies weergeven

Voorbeeld van hoe schema markup de zichtbaarheid en prestaties van een website in zoekresultaten kan verbeteren:

Een website die recepten aanbiedt, kan schema markup gebruiken om de inhoud van de recepten beter te laten begrijpen door zoekmachines. Dit kan leiden tot een hogere positie in zoekresultaten voor zoekopdrachten die verband houden met recepten.

Voorbeeld van schema markup voor een recept:

<script type="application/ld+json">
{
"@context": "
http://schema.org",
"@type": "Recipe",
"name": "Chocolademousse",
"image": "
https://example.com/images/chocolademousse.jpg",
"ingredients": ["100 gram pure chocolade", "200 milliliter slagroom", "4 eieren", "2 eetlepels suiker"],
"instructions": ["Smelt de chocolade au bain-marie.", "Klop de slagroom stijf.", "Klop de eieren met de suiker tot een luchtig mengsel.", "Voeg de gesmolten chocolade en de slagroom toe aan het eimengsel.", "Roer alles goed door elkaar."],
"nutrition": {
"calories": "500",
"fat": "30 gram",
"carbohydrates": "50 gram",
"protein": "10 gram"
}
}
</script>


Dit schema markup definieert de volgende informatie over het recept:

 • De naam van het recept
 • Een afbeelding van het recept
 • De ingrediënten
 • De instructies
 • De voedingswaarde

Deze informatie kan worden gebruikt door zoekmachines om het recept beter te begrijpen en relevante zoekresultaten te genereren.

Voordelen van schema markup voor recepten:

Verhoogde zichtbaarheid in zoekresultaten: Zoekmachines kunnen recepten met schema markup beter begrijpen en hoger scoren in zoekresultaten.
Betere gebruikerservaring: Schema markup kan worden gebruikt om rich snippets te genereren, wat de gebruikerservaring kan verbeteren.
Toegenomen verkeer: Door schema markup te gebruiken, kunt u meer verkeer naar uw website genereren.
Tips voor het implementeren van schema markup voor recepten:

Test uw schema markup. Gebruik de Structured Data Testing Tool van Google om te controleren of uw schema markup correct is geïmplementeerd.Gebruik nauwkeurige en up-to-date informatie. Zorg ervoor dat de informatie in uw schema markup nauwkeurig en up-to-date is.Gebruik de juiste schema markup-typen voor uw recepten. Er zijn verschillende schema markup-typen beschikbaar, dus zorg ervoor dat u het juiste type gebruikt voor uw specifieke behoeften.

Al met al is schema markup een effectieve manier om de zichtbaarheid van websites in zoekresultaten te verbeteren. Door schema markup toe te voegen aan hun websites, kunnen website-eigenaren ervoor zorgen dat hun websites beter worden gevonden door potentiële klanten.

Beter begrip van de inhoud van de website

Schema markup zal zoekmachines helpen om de inhoud van een website beter te begrijpen door het te voorzien van gestructureerde gegevens. Gestructureerde gegevens zijn gegevens die zijn georganiseerd in een specifieke format, zodat ze gemakkelijk door machines kunnen worden gelezen en verwerkt.

Schema markup kan worden gebruikt om alle soorten informatie over een webpagina te markeren, zoals de titel, auteur, datum van publicatie, type inhoud, en meer. Door schema markup toe te voegen aan hun websites, kunnen website-eigenaren zoekmachines helpen om de betekenis en relaties achter de verschillende entiteiten op een webpagina te begrijpen.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe schema markup kan worden gebruikt om context te bieden aan dubbelzinnige webpagina's:

 • Een webpagina over een product kan schema markup gebruiken om de naam, prijs, beschrijving, en andere informatie over het product te markeren. Dit kan zoekmachines helpen om het product beter te begrijpen en het te weergeven in relevante zoekresultaten.
 • Een webpagina over een evenement kan schema markup gebruiken om de naam, datum, locatie, en andere informatie over het evenement te markeren. Dit kan zoekmachines helpen om het evenement beter te begrijpen en het te weergeven in relevante zoekresultaten.
 • Een webpagina over een recept kan schema markup gebruiken om de naam, kooktijd, voorbereidingstijd, ingrediënten, en andere informatie over het recept te markeren. Dit kan zoekmachines helpen om het recept beter te begrijpen en het te weergeven in relevante zoekresultaten.

Door schema markup toe te voegen aan hun websites, kunnen website-eigenaren zoekmachines helpen om de inhoud van hun websites beter te begrijpen en deze weer te geven in relevante zoekresultaten. Dit kan leiden tot een betere gebruikerservaring en een hogere klikfrequentie.

Schema markup kan ook worden gebruikt om zoekmachines te helpen bij het begrijpen van de relaties tussen verschillende webpagina's op een website. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door schema markup te gebruiken om de auteur van een artikel te relateren aan zijn of haar biografiepagina, of om een productpagina te relateren aan de categoriepagina waar het product onder valt.

Door schema markup te gebruiken om de relaties tussen webpagina's te markeren, kunnen website-eigenaren zoekmachines helpen om hun websites beter te indexeren en weer te geven in relevante zoekresultaten. Dit zal leiden tot een betere zoekervaring voor gebruikers en een hogere ranking in zoekmachines.

Verhoogde relevantie van zoekresultaten

Schema markup kan zoekmachines helpen om meer relevante zoekresultaten te genereren voor gebruikers door hen te voorzien van gestructureerde gegevens over de inhoud van specifieke webpagina's. Deze gestructureerde gegevens kunnen door zoekmachines worden gebruikt om de betekenis en relaties achter de verschillende entiteiten op een webpagina te begrijpen.

Wanneer zoekmachines de betekenis en relaties achter entiteiten herkennen, kunnen ze rijkere resultaten of rich snippets weergeven die meer informatie aan gebruikers bieden. Dit kan leiden tot een verbeterde gebruikerservaring en een hogere klikfrequentie.

Hier zijn enkele voorbeelden van rich results die kunnen worden weergegeven voor websites die schema markup gebruiken:Hier zijn enkele voorbeelden van rich results die kunnen worden weergegeven voor websites die schema markup gebruiken:

FAQ-rich results: FAQ-rich results kunnen een lijst met vragen en antwoorden weergeven die relevant zijn voor de zoekopdracht van de gebruiker.
Productvergelijkingstabellen: Productvergelijkingstabellen kunnen een vergelijking weergeven van verschillende producten, met informatie over de prijs, beoordeling, en andere kenmerken van de producten.
Evenementenkalenders: Evenementenkalenders kunnen een lijst weergeven van upcoming evenementen in de buurt van de gebruiker, op basis van de zoekopdracht van de gebruiker.
Receptenkaarten: Receptenkaarten kunnen een overzicht weergeven van een recept, met informatie over de kooktijd, voorbereidingstijd, ingrediënten, en instructies.
Schema markup kan ook worden gebruikt om andere soorten rich results te genereren, zoals rich results voor artiesten, boeken, films, muziekvideo's, en meer.

Al met al is schema markup een effectieve manier om de relevantie van zoekresultaten voor gebruikers te verhogen. Door schema markup toe te voegen aan hun websites, kunnen website-eigenaren ervoor zorgen dat hun websites beter worden gevonden door potentiële klanten en dat deze klanten meer relevante informatie krijgen.

Grotere controle over je merk online en in zoekopdrachten

Grotere controle over je merk online en in zoekopdrachten

Schema markup kan website-eigenaren en bedrijven helpen om meer controle uit te oefenen over hoe het merk verschijnt in zoekresultaten. Door schema markup toe te voegen aan hun websites, kunnen website-eigenaren zoekmachines meer informatie geven over hun merk, zoals de naam, het logo, de website, en de contactgegevens.Schema markup kan website-eigenaren en bedrijven helpen om meer controle uit te oefenen over hoe het merk verschijnt in zoekresultaten. Door schema markup toe te voegen aan hun websites, kunnen website-eigenaren zoekmachines meer informatie geven over hun merk, zoals de naam, het logo, de website, en de contactgegevens.

Schema markup kan ook worden gebruikt om rich snippets te genereren die de branding van een website benadrukken. Zo kan bijvoorbeeld een productrich snippet het logo van de website weergeven, of een evenementenrich snippet de hashtag van het evenement weergeven.

Door schema markup te gebruiken om de branding van hun website te benadrukken, kunnen website-eigenaren de herkenning en geloofwaardigheid van hun merk verbeteren. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe schema markup kan worden gebruikt om de herkenning en geloofwaardigheid van een merk te verbeteren:

 • Een website van een bedrijf kan schema markup gebruiken om de naam, het logo, de website, en de contactgegevens van het bedrijf te markeren. Dit kan zoekmachines helpen om het bedrijf beter te begrijpen en het te weergeven in relevante zoekresultaten.
 • Een website van een product kan schema markup gebruiken om het logo van de fabrikant weer te geven. Dit kan helpen om de herkenning van het merk te verbeteren en gebruikers te helpen om het product te identificeren.
 • Een website van een evenement kan schema markup gebruiken om de hashtag van het evenement weer te geven. Dit kan helpen om de merkbekendheid te vergroten en gebruikers aan te moedigen om deel te nemen aan het evenement.

Door schema markup te gebruiken om de branding van hun website te benadrukken, kunnen website-eigenaren de herkenning en geloofwaardigheid van hun merk verbeteren. Dit zal leiden tot meer bezoekers op hun website en meer klanten voor het bedrijf.

In het algemeen biedt schema markup website-eigenaren een effectieve manier om de verschijning van hun merk in zoekresultaten te controleren. Door schema markup toe te voegen aan hun websites, kunnen website-eigenaren er voor zorgen dat hun merk op een positieve en relevante manier wordt weergegeven in zoekresultaten en dat gebruikers meer geneigd zijn om op hun website te klikken.In het algemeen biedt schema markup website-eigenaren een effectieve manier om de verschijning van hun merk in zoekresultaten te controleren. Door schema markup toe te voegen aan hun websites, kunnen website-eigenaren er voor zorgen dat hun merk op een positieve en relevante manier wordt weergegeven in zoekresultaten en dat gebruikers meer geneigd zijn om op hun website te klikken.

rich search results met schema markup

Hoe kun je schema markup implementeren?


Verschillende soorten schema markup

Er zijn veel verschillende soorten schema markup beschikbaar, elk voor een ander type informatie. Enkele van de meest voorkomende soorten schema markup zijn:

Recensie markup: Recensie markup kan worden gebruikt om informatie over recensies te markeren, zoals de beoordeling, auteur, en samenvatting van een recensie.Recept markup: Recept markup kan worden gebruikt om informatie over recepten te markeren, zoals de naam, kooktijd, voorbereidingstijd, ingrediënten, en instructies voor een recept.Evenement markup: Evenement markup kan worden gebruikt om informatie over evenementen te markeren, zoals de naam, datum, locatie, en tijd van een evenement.Product markup: Product markup kan worden gebruikt om informatie over producten te markeren, zoals de naam, prijs, beschrijving, en afbeelding van een product.Recensie markup: Recensie markup kan worden gebruikt om informatie over recensies te markeren, zoals de beoordeling, auteur, en samenvatting van een recensie.Recept markup: Recept markup kan worden gebruikt om informatie over recepten te markeren, zoals de naam, kooktijd, voorbereidingstijd, ingrediënten, en instructies voor een recept.Evenement markup: Evenement markup kan worden gebruikt om informatie over evenementen te markeren, zoals de naam, datum, locatie, en tijd van een evenement.Product markup: Product markup kan worden gebruikt om informatie over producten te markeren, zoals de naam, prijs, beschrijving, en afbeelding van een product.

Hoe kies je de juiste schema markup voor je website?

Om het juiste schema markup voor uw website te kiezen, moet u eerst bepalen welke informatie u wilt markeren. Zodra u weet welke informatie u wilt markeren, kunt u de schema markup-website raadplegen om te bepalen welk type schema markup u moet gebruiken.

De schema markup-website biedt een uitgebreide lijst van alle beschikbare schema markup-types, evenals voorbeelden en documentatie.

Hoe schema markup toe te voegen aan uw website

Er zijn twee manieren om schema markup toe te voegen aan uw website:

Handmatig: U kunt schema markup handmatig toevoegen aan uw website door de schema markup-code toe te voegen aan de HTML-code van uw webpagina's.
Met behulp van een plugin of extensie: Er zijn veel plugins en extensies beschikbaar voor verschillende CMS-platforms die u kunnen helpen om schema markup toe te voegen aan uw website.

Als u niet bekend bent met HTML of CMS-platforms, raden we u aan om een plugin of extensie te gebruiken om schema markup toe te voegen aan uw website. Er zijn veel gratis en premium plugins en extensies beschikbaar, dus u kunt er een vinden die past bij uw behoeften en budget. U kunt ook bijvoorbeeld Google Bard of ChatGPT gebruiken om de schema code te genereren. Enige kennis van code is dan wel noodzakelijk en het testen van de code extra belangrijk.

Zodra u schema markup aan uw website hebt toegevoegd, moet u uw website testen om te controleren of de schema markup correct is geïmplementeerd. U kunt dit doen met behulp van de Structured Data Testing Tool van Google.

Schema markup toevoegen heeft zin

Schema markup is een effectieve manier om de zichtbaarheid en prestaties van uw website in zoekresultaten te verbeteren. Door schema markup toe te voegen aan uw website, kunt u zoekmachines helpen om de inhoud van uw website beter te begrijpen en deze weer te geven in relevante zoekresultaten.

Er zijn veel verschillende soorten schema markup beschikbaar, dus u kunt het juiste schema markup kiezen voor uw website en de informatie die u wilt markeren. U kunt schema markup handmatig toevoegen aan uw website of een plugin of extensie gebruiken om schema markup toe te voegen aan uw website.

Zodra u schema markup aan uw website hebt toegevoegd, moet u uw website/code wel goed testen om te controleren of de schema markup correct is geïmplementeerd.

AI trainingen op maat

Tips voor het effectief gebruik van schema markup

 • Gebruik de meest specifieke schema markup-types die mogelijk zijn. Dit zal zoekmachines helpen om de inhoud van uw website beter te begrijpen. J
 • Markeer alleen de informatie die zichtbaar is voor bezoekers van uw website. Markeer geen informatie die verborgen is in div-elementen of andere verborgen pagina-elementen.
 • Gebruik schema markup om de relaties tussen verschillende webpagina's op uw website te markeren. Dit kan helpen om zoekmachines uw website beter te indexeren en weer te geven in relevante zoekresultaten.
 • Test uw schema markup om te controleren of het correct is geïmplementeerd. U kunt dit doen met behulp van de Structured Data Testing Tool van Google of op schema .org

Veelvoorkomende fouten om te vermijden

 • Het gebruik van onjuiste of irrelevante schema markup. Dit kan leiden tot problemen met de indexering en ranking van uw website.
 • Het gebruik van schema markup om verborgen of misleidende informatie te markeren. Dit kan leiden tot straffen van zoekmachines. Dat wil je niet. Misbruik schema markup niet!
 • Het niet testen van uw schema markup. Dit zal onheroepelijk leiden tot problemen met de indexering en ranking van uw website, en het kan ook de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.

Door deze best practices voor het gebruik van schema markup te volgen, kunt u ervoor zorgen dat u schema markup op een effectieve manier gebruikt om de zichtbaarheid en prestaties van uw website in zoekresultaten te verbeteren.

Hier zijn nog enkele aanvullende tips voor het effectief gebruik van schema markup:

 • Gebruik schema markup om uw merk te promoten. U kunt schema markup gebruiken om uw logo, website, en contactgegevens weer te geven in rich snippets. Dit kan helpen om de herkenning en geloofwaardigheid van uw merk te verbeteren.
 • Gebruik schema markup om uw inhoud te verrijken. U kunt schema markup gebruiken om extra informatie over uw inhoud weer te geven in rich snippets, zoals de beoordeling van een product, de duur van een recept, of de datum van een evenement. Dit kan helpen om de aandacht van gebruikers te trekken en de klikfrequentie te verhogen.
 • Gebruik schema markup om uw website gebruiksvriendelijker te maken. U kunt schema markup gebruiken om navigatie- en zoekresultaten te verbeteren. Dit kan helpen om gebruikers te vinden wat ze zoeken op uw website.

Schema markup, SEO en AI

Schema markup is dus een effectieve manier om de zichtbaarheid en prestaties van uw website in zoekresultaten te verbeteren. Door schema markup toe te voegen aan uw website, kunt u:

 • De zichtbaarheid van uw website in zoekresultaten verbeteren door in aanmerking te komen voor rich snippets.
 • Zoekmachines helpen om de inhoud van uw website beter te begrijpen, wat kan leiden tot betere posities in zoekresultaten.
 • De herkenning en geloofwaardigheid van uw merk verbeteren door uw logo, website, en contactgegevens weer te geven in rich snippets.
 • Extra informatie over uw inhoud weergeven in rich snippets, zoals de beoordeling van een product, de duur van een recept, of de datum van een evenement.
 • De navigatie- en zoekresultaten op uw website verbeteren.

Als website-eigenaar of bedrijf is het echt belangrijk om schema markup te gebruiken om de zichtbaarheid, prestaties en gebruiksvriendelijkheid van uw website te verbeteren.

Training Kunstmatige Intelligentie en SEO
Deze tweedaagse opleiding over AI en SEO is ontworpen voor marketeers, SEO-specialisten en professionals op het gebied van digitale marketing

AIpersoneeltraining kan u helpen om uw personeel te trainen in het gebruik van AI voor deze SEO-doeleinden. AIpersoneeltraining biedt een breed scala aan trainingen aan, waaronder trainingen in het gebruik van AI voor het genereren van content, het genereren van schema markup, het optimaliseren van websites voor zoekmachines en het analyseren van zoekresultaten.

Door uw personeel te trainen in het gebruik van AI voor SEO-doeleinden, kunt u ervoor zorgen dat uw website nu en in de toekomst optimaal is geoptimaliseerd voor zoekmachines en dat u meer bezoekers naar uw website trekt en overtuigt van het nut van uw diensten of product.

AI Personeelstraining

De SEO training voor uw organisatie

Ja,ik wil meer weten

Wilt u meer bezoekers naar uw website trekken en hoger scoren in zoekresultaten?

AIpersoneelstraining biedt een breed scala aan SEO trainingen aan, waaronder trainingen in het gebruik van kunstmatige intelligentie voor SEO-doeleinden.

In onze SEO trainingen leert u hoe u uw website kunt optimaliseren voor zoekmachines, zodat deze beter wordt gevonden door gebruikers.

Onze SEO trainingen met gebruik van kunstmatige intelligentie leren u hoe u de kracht van AI kunt gebruiken om uw website te verbeteren.

U leert hoe u AI kunt gebruiken om:

 • Content te genereren die relevant is voor zoekwoorden
 • Uw website te analyseren en optimaliseren
 • De effectiviteit van uw SEO-inspanningen te meten

Meld u vandaag nog aan voor een SEO training van AIpersoneelstraining en verbeter de zichtbaarheid en prestaties van uw website.

WhatsApp