9 min read

AI en SEO: het belang van het gebruik van schema code op websites

Schema markup is een gestructureerde datavocabulaire die zoekmachines helpt om de informatie op een website beter te begrijpen. Het is een code die elementen op een website beschrijft in een taal die alle grote zoekmachines begrijpen
AI en SEO: het belang van het gebruik van schema code op websites

Wat is schema markup en hoe gebruik je het?

Schema markup is een gestructureerde datavocabulaire of 'taal' die zoekmachines helpt om de informatie op een website beter te begrijpen. Het is code die bepaalde elementen op een website beschrijft in gemeenschappelijke taal die alle grote zoekmachines begrijpen. Schema markup kan worden gebruikt om allerlei soorten informatie te markeren, zoals bijv. productinformatie, evenementen, recepten en meer.

Schema markup is belangrijk omdat het helpt om de zichtbaarheid van een website in zoekresultaten te verbeteren. Websites die schema markup gebruiken, kunnen in aanmerking komen voor rich snippets, die extra informatie weergeven in zoekresultaten.

Wat zijn Rich snippets?

Een rich snippet is een verbeterde weergave van een zoekresultaat in de zoekmachine. Rich snippets kunnen extra informatie bevatten, zoals de prijs en beoordeling van een product, de datum en locatie van een evenement, of de recensie van een product. Denk ook eens aan de sterretjes met beoordelingen in Google. Ook dat zijn Rich snippets.

Voordelen van rich snippets

Een 'normaal' zoekresultaat in Google bestaat uit drie onderdelen:

 • De URL (het webadres)
 • De meta titel.
 • De meta description.
💡
Schema markup helpt om de relevantie van zoekresultaten te verbeteren. Wanneer zoekmachines de betekenis en relaties achter entiteiten herkennen, kunnen ze rijkere resultaten of rich snippets weergeven die extra informatie aan gebruikers bieden.
Door de toegevoegde informatie aan je normale zoekresultaat valt je zoekresultaat meer op. Het zoekresultaat trekt sneller de aandacht van de gebruiker.

Rich snippets hebben daarnaast nog enkele andere voordelen:

 • Gebruikers weten direct wat zij mogen verwachten op een pagina. Dit komt de conversie ten goede.
 • Product snippets tonen bijv. het aantal reviews, wat bijdraagt aan de betrouwbaarheid van een product.
 • Gebruikers selecteren sneller een zoekresultaat dat past bij hun zoekbehoefte.

Het is logisch dat rich snippets echt een positief effect hebben op je ranking en het omzetten van bezoekers in klanten. Dat is omdat gebruikers jouw pagina nu verkiezen boven een andere pagina, of omdat bijv. de informatie relevanter is.

💡
Wanneer zoekmachines de betekenis en relaties achter entiteiten herkennen, kunnen ze rijkere resultaten of rich snippets weergeven die meer informatie aan gebruikers bieden. Dit leidt vaak tot een verbeterde gebruikerservaring en een hogere klikfrequentie.

Implementatie van Schema Markup

 1. Handmatig Toevoegen: Voeg de benodigde schema markup code direct toe aan de HTML van je webpagina's. Gebruik ChatGPT om je code te maken eventueel.
 2. Gebruik van Plugins of Tools: Voor CMS-systemen zoals WordPress zijn er plugins beschikbaar die het toevoegen van schema markup vereenvoudigen.

Voorbeelden van Schema Markup

 • Product Snippets: Toon prijs, beschikbaarheid, en gebruikersbeoordelingen.
 • Evenement Snippets: Geef informatie zoals de datum, tijd en locatie van een evenement.
 • Recept Snippets: Laat details zien zoals kooktijd, ingrediëntenlijst en voedingswaarden.

Verbeterde Zichtbaarheid in Zoekresultaten

Schema markup verbetert niet alleen de zichtbaarheid in zoekresultaten door het mogelijk maken van rich snippets, maar helpt zoekmachines ook de context en content van je pagina's beter te begrijpen. Dit geeft betere positionering in zoekresultaten en helpt bezokers jouw informatie beter te vinden.

Voordelen van schema markup

Andere voordelen van het gebruik van schema markup zijn:

 • Beter begrip van de inhoud van de website: Schema markup kan zoekmachines helpen om de inhoud van een website beter te begrijpen, wat kan leiden tot betere zoekresultaten voor gebruikers. Door schema markup toe te voegen, kunnen website-eigenaren context bieden aan een anderszins dubbelzinnige webpagina.
 • Grotere controle over de verschijning van het merk in zoekopdrachten: Het toevoegen van schema markup aan webpagina's stelt website-eigenaren in staat om meer controle uit te oefenen over de verschijning van hun merk in zoekopdrachten. Door meer informatie aan zoekmachines te verstrekken, kunnen website-eigenaren ervoor zorgen dat hun merk nauwkeurig wordt weergegeven in zoekresultaten.
Schema markup is een zeer belangrijk hulpmiddel voor website-eigenaren die hun zichtbaarheid in zoekresultaten willen verbeteren en meer relevante informatie aan gebruikers willen bieden. Het laat, als je het goed gebruikt, precies zien wie je bent en wat je doet!
0:00
/0:06

Verbeterde zichtbaarheid in zoekresultaten

Schema markup helpt dus om de zichtbaarheid van websites in zoekresultaten te verbeteren op een aantal verschillende manieren. Het leidt tot betere en meer relevante posities in de zoekresultaten, omdat zoekmachines websites met goed gestructureerde gegevens hoger waarderen.

Ten tweede kan je met schema markup in aanmerking komen voor rich snippets. Rich snippets zijn extra informatie die bovenaan wordt weergegeven in zoekresultaten, zoals bijv. de prijs en beoordeling van een product, of de datum en locatie van een evenement. Rich snippets kunnen de aandacht van gebruikers trekken en de klikfrequentie verhogen.

Voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden van rich snippets die kunnen worden weergegeven voor websites die schema markup gebruiken:

Schema markup kan worden gebruikt om andere soorten rich snippets te genereren, zoals rich snippets voor artiesten, boeken, films, muziekvideo's en meer.Schema markup kan worden gebruikt om andere soorten rich snippets te genereren, zoals rich snippets voor artiesten, boeken, films, muziekvideo's en meer.

💡
Rich snippets zijn verrijkte zoekresultaten in Google, die extra informatie bevatten naast de standaard meta titel, meta beschrijving en URL. Deze extra data wordt onttrokken uit de (schema) structured data die op een webpagina aanwezig is geplaatst. Enkele veelvoorkomende voorbeelden van rich snippets zijn beoordelingen, recepten en veelgestelde vragen (FAQ's).

Hier zijn enkele voorbeelden van soorten rich snippets die kunnen worden weergegeven voor websites die schema markup gebruiken:Hier zijn enkele voorbeelden van rich snippets die kunnen worden weergegeven voor websites die schema markup gebruiken:

 • Product rich snippets: Product rich snippets kunnen de prijs, beoordeling, beschikbaarheid en andere informatie over producten weergeven.
 • Evenementen rich snippets: Evenementen rich snippets kunnen de datum, locatie, tijd en andere informatie over evenementen weergeven.
 • Recepten rich snippets: Recepten rich snippets kunnen de kooktijd, voorbereidingstijd, ingrediënten en andere informatie over recepten weergeven.
 • Recensie rich snippets: Recensie rich snippets kunnen de beoordeling, auteur en andere informatie over recensies weergeven

Voorbeeld code

Voorbeeld van hoe schema markup de zichtbaarheid en prestaties van een website in zoekresultaten kan verbeteren:

Een website die recepten aanbiedt, kan schema markup gebruiken om de inhoud van de recepten beter te laten begrijpen door zoekmachines. Dit kan leiden tot een hogere positie in zoekresultaten voor zoekopdrachten die verband houden met recepten.

Voorbeeld van schema markup voor een recept:

<script type="application/ld+json">
{
"@context": "http://schema.org",
"@type": "Recipe",
"name": "Chocolademousse",
"image": "https://example.com/images/chocolademousse.jpg",
"ingredients": ["100 gram pure chocolade", "200 milliliter slagroom", "4 eieren", "2 eetlepels suiker"],
"instructions": ["Smelt de chocolade au bain-marie.", "Klop de slagroom stijf.", "Klop de eieren met de suiker tot een luchtig mengsel.", "Voeg de gesmolten chocolade en de slagroom toe aan het eimengsel.", "Roer alles goed door elkaar."],
"nutrition": {
"calories": "500",
"fat": "30 gram",
"carbohydrates": "50 gram",
"protein": "10 gram"
}
}
</script>


Deze schema markup definieert de volgende informatie over het recept:

 • De naam van het recept
 • Een afbeelding van het recept
 • De ingrediënten
 • De instructies
 • De voedingswaarde

Deze informatie zal worden gebruikt door zoekmachines om het recept beter te begrijpen en relevante zoekresultaten te genereren.

rich search results met schema markup

Schema markup kan ook worden gebruikt om andere soorten rich results te genereren, zoals rich results voor artiesten, boeken, films, muziekvideo's, en meer.

💡
Al met al is schema markup een heel effectieve manier om de relevantie van zoekresultaten voor gebruikers te verhogen. Door schema markup toe te voegen aan hun websites, kunnen website-eigenaren ervoor zorgen dat hun websites beter worden gevonden door potentiële klanten en dat deze klanten meer relevante informatie krijgen.
Grotere controle over je merk online en in zoekopdrachten

Hoe kun je schema markup implementeren?


Om het juiste schema markup voor uw website te kiezen, moet je eerst bepalen welke informatie je nu echt wilt laten opvallen. Zodra je weet welke informatie je wilt laten 'shinen', kunt je de schema markup-website (www.schema.org) raadplegen om te bepalen welk type schema markup je kan gebruiken.

De schema markup-website biedt een uitgebreide lijst van alle beschikbare schema markup-types, evenals voorbeelden en documentatie.

AI trainingen op maat

Hoe maak je Schema markup?

Er zijn twee manieren om schema markup toe te voegen aan uw website:

Handmatig: U kunt schema markup handmatig toevoegen aan uw website door de schema markup-code toe te voegen aan de HTML-code van uw webpagina's. ChatGPT kan je daar goed bij helpen.
Met behulp van een plugin of extensie: Er zijn veel plugins en extensies beschikbaar voor verschillende CMS-platforms die u kunnen helpen om schema markup toe te voegen aan uw website.

Handmatig

Je kunt bijvoorbeeld ChatGPT gebruiken om de schema code voor je te genereren. Enige kennis van code is dan wel noodzakelijk en het testen van de code extra belangrijk.

Zodra je schema markup aan uw website hebt toegevoegd, moet je je website testen om te controleren of de schema markup correct is geïmplementeerd. U kunt dit doen met behulp van de Structured Data Testing Tool van Google.

Een plugin of extensie

Als je niet bekend bent met HTML of CMS-platforms, raden we u aan om bijv. een Wordpress plugin of extensie te gebruiken om schema markup toe te voegen aan je website. Er zijn veel gratis en premium plugins en extensies beschikbaar, dus je kunt er vast een vinden die past bij wat je nodig hebt.

Schema markup toevoegen heeft echt zin

Schema markup is een effectieve manier om de zichtbaarheid en prestaties van uw website in zoekresultaten te verbeteren. Door schema markup toe te voegen aan je website, kun je zoekmachines helpen om de inhoud van uw website beter te begrijpen en deze beter weer te geven in relevante zoekresultaten.

Tips voor het effectief gebruik van schema markup

 • Gebruik de meest specifieke schema markup-types die mogelijk zijn. Dit zal zoekmachines helpen om de inhoud van uw website beter te begrijpen.
 • Markeer alleen de informatie die zichtbaar is voor bezoekers van uw website. Markeer nooit informatie die verborgen is in div-elementen of andere verborgen pagina-elementen.
 • Gebruik schema markup om de relaties tussen verschillende webpagina's op uw website te markeren. Dit kan helpen om zoekmachines uw website beter te indexeren en weer te geven in relevante zoekresultaten.
 • Test uw schema markup om te controleren of het correct is geïmplementeerd. U kunt dit doen met behulp van de Structured Data Testing Tool van Google of op schema .org met de knoppen hierboven.

Veelvoorkomende fouten om te vermijden

 • Het gebruik van onjuiste of irrelevante schema markup. Dit kan leiden tot problemen met de indexering en ranking van uw website.
 • Het gebruik van schema markup om verborgen of misleidende informatie te markeren. Dit kan leiden tot straffen van zoekmachines. Dat wil je niet. Misbruik schema markup niet!
 • Het niet testen van uw schema markup. Dit kan leiden tot problemen en foutmeldingen bij de indexering en ranking van je website, en het kan ook de gebruikerservaring negatief beïnvloeden.

Door deze best practices voor het gebruik van schema markup te volgen, kun je ervoor zorgen dat je schema markup op een effectieve manier gebruikt om de zichtbaarheid en prestaties van je website in zoekresultaten te verbeteren.

Training Kunstmatige Intelligentie en SEO
Deze tweedaagse opleiding over AI en SEO is ontworpen voor marketeers, SEO-specialisten en professionals op het gebied van digitale marketing

Wij leren u AI tools te gebruiken om code te maken

AI Personeeltraining kan helpen om uw medewerkers te trainen in het gebruik van AI voor allerlei SEO-doeleinden. Ook schema code. AIpersoneeltraining biedt een breed scala aan trainingen aan, waaronder trainingen in het gebruik van AI voor het genereren van content, het genereren van schema markup, het optimaliseren van websites voor zoekmachines en het analyseren van zoekresultaten.

Door uw medewerkers te trainen in het gebruik van AI voor SEO-doeleinden, zorg je ervoor dat je website nu en in de toekomst beter geoptimaliseerd voor zoekmachines en dat je meer bezoekers naar de website trekt en overtuigt van het nut van de service, diensten of het product.

AI Personeelstraining

De SEO training voor uw organisatie

Ja,ik wil meer weten

Wilt u meer bezoekers naar uw website trekken en hoger scoren in zoekresultaten?

AIpersoneelstraining biedt een breed scala aan SEO trainingen aan, waaronder trainingen in het gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) voor SEO-doeleinden.

Inschrijven voor een opleiding


WhatsApp