7 min read

Lokale veilige AI

Wanneer je met AI systemen als ChatGPT werkt zijn er risico’s. Je werkt immers in de cloud op een server in de VS. Maar er is een veilig alternatief. Lokale AI op je eigen netwerk.
Lokale veilige AI - humanoid face in office symbolizing local AI

Je eigen AI bouwen - betrouwbare AI op je eigen lokale systeem

Kunstmatige intelligentie rukt snel op en wordt steeds belangrijker in eigenlijk alle sectoren van het bedrijfsleven. Dankzij geavanceerde large language models zoals ChatGPT kunnen we nu bijv. sneller complexe analytische taken doen, kan je financiële analyses doen, patiënt- data analyseren en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De gevaren van AI via internet

Hoewel deze modellen gemakkelijk online toegankelijk zijn, is het verzenden van gegevens naar externe modellen op bijvoorbeeld servers in de VS vaak onwenselijk en zelfs verboden. Volgens de wet (oa. de EU AI Act) moet je nl. alle data anonimiseren. Onhandig, onveilig en duur. En hoe zorg je dat medewerkers niet per ongeluk gevoelige data online gebruiken?

De oplossing, je eigen lokale Artificial Intelligence bot.

Er is een oplossing: Lokaal AI op je eigen netwerk. Implementatie van je eigen lokale Chatbot door AI Personeelstraining maakt lokale AI-oplossingen een aantrekkelijke keuze voor veel organisaties die hun data intern willen houden. Geen afhankelijkheid meer van (buitenlandse) AI providers, alle data binnenshuis en minder risico!

💡
De AI engineers van AI Personeelstraining ontzorgen u volledig en ontwerpen, bouwen en implementeren uw eigen AI systeem.

Het nut van lokale AI-Systemen voor zelfs kleine bedrijven

De opkomst van artificiële intelligentie (AI) zal alleen maar versnellen en de transformatie is in volle gang. bedrijven moeten eigenlijk nu al beslissen hoe ze over 5 of 10 jaar met AI werken. Daarom is de keuze tussen cloud-gebaseerde AI-oplossingen of een lokale AI-systeem een belangrijke. Vooral met de toenemende focus op dataprivacy en -beveiliging dienen bedrijven goed na te denken hoe ze AI gaan implementeren.

💡
De EU AI Act en privacy regels zijn duidelijk. Gebruik geen gevoelige data in bijv. ChatGPT of Google Gemini. Maar hoe ga je daar als bedrijf mee om? Hoe doe je dat?

AI Personeelstraining is specialist in het ontwerpen, bouwen en implementeren van lokale AI-systemen, die zelfs bijzonder geschikt zijn voor kleinere bedrijven.

Je eigen lokale AI
je eigen lokale AI biedt veel voordelen

Cloud-based AI versus lokale AI-systemen

Cloud-based AI

Cloud-based AI, zoals aangeboden door Microsoft, Google Gemini en OpenAI, biedt inderdaad krachtige AI-capaciteiten via het internet. Deze diensten zijn schaalbaar en up-to-date, maar ze stellen bedrijven ook bloot aan enorme risico's zoals dataprivacyproblemen en afhankelijkheid van externe servers en AI diensten.

Lokale AI-systemen

Lokale AI-systemen opereren alleen binnen de infrastructuur van het bedrijf zelf en slaan geen data op externe servers op. Dit verhoogt de veiligheid en controle over gevoelige informatie en is uiterst relevant onder de huidige wetgeving zoals de GDPR en EU AI Act.

Haalbaarheid voor kleine bedrijven

Met toegang tot door AI Personeelstraining ontwikkelde, modulaire en aanpasbare AI-tools, kunnen ook kleinere bedrijven eenvoudig lokale AI-systemen opzetten. De initiële kosten voor lokale systemen zijn vaak iets hoger, maar de operationele kosten zijn aanzienlijk lager. Deze systemen vereisen geen doorlopende abonnementskosten voor dataopslag of verwerkingscapaciteit, wat een directe kostenbesparing oplevert. Op termijn goedkoper dus.

De rol van AI Personeelstraining (AIP)

AI Personeelstraining biedt uitgebreide ondersteuning bij het implementeren van de juiste AI-technologieën in uw bedrijf. Van het opleiden van uw personeel tot het ontwikkelen en implementeren van een compleet AI-beleid en een eigen lokale AI, de AI engineers van AI Personeelstraing staan klaar om de efficiëntie van uw organisatie te verhogen en u te helpen bij het navigeren door de complexe wereld van AI-regulering.

Training van medewerkers

Onze trainingen zijn ontworpen om medewerkers te leren hoe ze AI en GPT-technologieën effectief kunnen gebruiken. Deze trainingen richten zich op het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het verhogen van de efficiëntie binnen uw organisatie.

Implementatie van AI-beleid

Een goed beleid is pas effectief als het ook daadwerkelijk wordt toegepast. AIP helpt bij het ontwerpen en bouwen van lokale AI-systemen die veilig zijn en onafhankelijk functioneren, los van externe providers zoals Microsoft of Google.

Voordelen van lokale AI voor bedrijfsstrategie

Het integreren van lokale AI kan uw bedrijf een aanzienlijk strategisch voordeel opleveren. Het verbetert niet alleen de efficiëntie en gegevensbeveiliging maar zorgt ook voor een betere naleving van de regelgeving, wat cruciaal is in het huidige zakelijke klimaat.

Kostenbesparingen op termijn

Na de initiële investering zijn de kosten voor het onderhouden van lokale AI-systemen veel lager dan die van cloud-based systemen. Dit leidt tot langetermijnbesparingen die de financiële gezondheid van uw bedrijf kunnen verbeteren.

Vergelijk AI in de Cloud & Lokale AI

Deze tabel laat de voordelen zien van een AI chatbot op uw eigen interne netwerk.

Aspect AI in de Cloud Lokale AI
Controle Zeer beperkte controle; afhankelijk van de AI serviceprovider. ✅ Volledige controle over de technologie en data.
Veiligheid Hoog risico op datalekken door en privacyissues door externe opslag. Verhoogde veiligheid door dataopslag op eigen locatie.
Kosten Kosten voor ChatGPT, Gemini, en CoPilot zullen aanzienlijk oplopen. ✅ Initiële investering nodig, maar op lange termijn voordeliger.
Verwerkingssnelheid Kan vertraging ondervinden door internetconnectiviteit. ✅ Snelle verwerking door directe toegang tot lokale servers.
Privacy Grote privacyrisico's door opslag bij derden. ✅ Betere naleving van privacywetgeving en de EU AI Act.
Aanpasbaarheid Beperkingen door voorwaarden van AI-cloudproviders. ✅ Volledig aanpasbaar aan bedrijfsspecifieke eisen.
Onafhankelijkheid Afhankelijk van technologie en voorwaarden van externe (US) leveranciers. ✅ Volledige onafhankelijkheid van externe leveranciers.
Compliance Moet externe standaarden en regelgeving volgen. ✅ Eenvoudiger om lokale en internationale regels na te leven.

Deze voordelen maken lokale AI een aantrekkelijke keuze voor bedrijven die waarde hechten aan onafhankelijkheid, veiligheid, en efficiëntie.

De conclusie - lokale AI biedt enorme voordelen

Lokale AI-systemen bieden enorme voordelen voor kleine bedrijven. Ze zijn veiliger, kosten-efficiënt en bieden volledige controle over uw data. AI Personeelstraining is uw partner in het ontwerpen, bouwen en implementeren van deze technologische transitie, van het opleiden van uw personeel tot het volledig implementeren van een veilig en effectief AI-systeem.

Bent u klaar om de stap naar lokale AI te zetten en uw bedrijf veilig naar een hoger niveau te tillen? Neem vandaag nog contact op met AI Personeelstraining voor een gratis consult.

Onze werkwijze

Wanneer wij voor bedrijven een lokaal AI systeem opzetten hanteren we de volgende werkwijze.

01

AI Beleid en Inventarisatie

We evalueren uw zakelijke behoeften en technologische infrastructuur, wat essentieel is om een gedetailleerd AI-beleid op te stellen.

02

Ontwerp en Bouw

Op basis van de initiële beoordeling ontwerpen en bouwen we een lokaal AI-systeem dat specifiek is afgestemd op uw zakelijke behoeften.

03

Implementatie en Training

Zodra het systeem is gebouwd, implementeren we de lokale AI binnen uw bedrijfsinfrastructuur en verzorgen we uitgebreide trainingssessies voor uw medewerkers.

04

Onderhoud en Updates

We bieden voortdurende ondersteuning en onderhoud, inclusief regelmatige updates om de functionaliteit te verbeteren en te zorgen dat het systeem voldoet aan nieuwe regelgeving.

💡
Een eigen lokale AI is geen chatbot voor op uw website. Het is een eigen AI systeem dat medewerkers gebruiken voor al hun taken waarbij ze AI willen gebruiken. Bing. Co-Pilot, ChatGPT en Google Gemini zijn per definitie onveiliger maar ook niet meer nodig.

Uw eigen AI is uniek

Ieder bedrijf is uniek, dus ook iedere AI Chatbot die we bouwen is uniek. We trainen uw eigen AI systeem met informatie over uw bedrijf, zorgen dat medewerkers informatie en bijv. templates kunnen gebruiken en we zorgen voor updates en onderhoud.

Bel of Chat met ons via WhatsApp!

WhatsApp