9 min read

100% veilige AI voor bedrijven - je eigen lokale AI

AI hoeft niet in de cloud: Ontdek de voordelen van lokale AI! Vergeet dure cloudabonnementen. Met lokale AI implementeer je AI veilig, voordelig én compliant op je eigen servers/netwerk.
Veilige AI voor bedrijven - lokale AI


Lokale AI-implementatie: Veiliger, meer controle, voordeliger en Compliant met wetgeving.

In een tijd waarin bedrijven massaal overschakelen naar AI gedreven processen rijst voor bedrijven vaak de vraag: 'hoe implementeren we AI veilig, volgens de EU AI Act en voordelig?' Hoe voorkom je verkeerd gebruik? Hoe zorg je dat er nooit gevoeilige informatie wordt gedeeld? Die oplossing is eenvoudiger dan je denkt.

Je eigen AI op je eigen (bedrijfs)computer. Veiliger, voordeliger en ideaal voor bedrijven.

Waar veel bedrijven kiezen voor de 'standaard' Co-Pilot oplossing van Microsoft of het Teams pakket van ChatGPT is er een oplossing die beter, veiliger en zelfs goedkoper is.

Je eigen AI op je eigen servers lokaal installeren. Zonder bemoeienis van bedrijven als Google, Microsoft of OpenAI. Zo houdt je je data veilig en deel je als bedrijf niets dat niet gedeeld mag worden.

Wat is een eigen AI?

Wat het NIET is, is een GPT in de cloud bij bijvoorbeeld ChatGPT die getraind is op jouw data.

Wat het WEL is: een AI net zoals Google Gemini of ChatGPT maar dan een versie die lokaal op je eigen servers/computers draait en niet communiceert met externe partijen zoals Google, Microsoft of OpenAI. Deze AI chatbot wordt ondersteund door verschillende modellen en getraind in specifieke kennis over het bedrijf en producten. Alles blijft binnen het bedrijf. Medewerkers kunnen nooit per ongeluk gevoelige data delen en JIJ controleert en bestuurt de AI. Geen enkele externe partij is erbij betrokken, dus ook geen dure abonnementen. En de AI kan artikelen schrijven, afbeeldingen maken, gevoelige data analyseren, etc. etc.

Voorbeelden van de voordelen van lokale AI

Stel je voor, een medewerker van een bedrijf wil 5 CV's van kandidaten vergelijken met behulp van AI. De gegevens en de CVs gebruiken in bijv. ChatGPT is een absolute no go! Daarmee overtreedt je de wetten en regels, je deelt immers gevoelige informatie. Maar met een lokale AI, kun je ook gevoeilige informatie werken.

Een analyst van een beursgenoteerdbedrijf of een accountant wil cijfers analyseren met AI. Deze cijfers zijn echter heel vertrouwelijk en niet openbaar. Gebruik van ChatGPT bijvoorbeeld is dan uit den boze en kan en zal leiden tot datalekken en enorme schade wanneer het bijv. een beursgenoteerd bedrijf betreft. Maar een lokale AI biedt dan de oplossing.

Alle gegevens blijven immers binnenskamers, op je eigen PC/netwerk. Dat is het enorme voordeel van lokale AI.

Nog een praktijkvoorbeeld van lokale AI

Neem bijvoorbeeld een financiële instelling die AI gebruikt om klanttransacties te analyseren om fraude te detecteren. Door deze systemen lokaal te implementeren, worden klantgegevens niet blootgesteld aan potentiële cyberdreigingen van buitenaf. Bovendien kan de instelling de AI-modellen aanpassen en optimaliseren zonder afhankelijk te zijn van de beperkingen die externe providers kunnen opleggen.

De voordelen van lokale AI op een rij:

Er zijn voor bedrijven tal van voordelen aan het draaien van een eigen AI systeem. Dit zijn er een paar:

 • Veiligheid: Uw data blijft veilig op uw eigen servers, waardoor het risico op datalekken enorm vermindert. Geen bemoeienis van Microsft, Google of OpenAI of enig ander bedrijf. U bepaalt en controleert.
 • Compliance: U voldoet eenvoudig aan de strenge regelgeving zoals de EU AI Act.
 • Controle: U heeft volledige controle over uw eigen AI-modellen en -gegevens.
 • Kostenbesparing: Uiteindelijk zal lokale AI veel voordeliger zijn dan cloud-based oplossingen. Een teamaccount van ChatGPT of via Microsoft Co-Pilot kost al snel 30 dollar per maand per medewerker! Lokale AI kost aan abonnementskosten...NIETS!
 • Snelheid en betrouwbaarheid: Geen vertraging meer door netwerkverbindingen of wachtrijen bij ChatGPT, uw eigen AI-model is razendsnel.
 • Prestaties: Lokale hardware en training van de AI kan worden geoptimaliseerd voor specifieke AI-taken, wat leidt tot veel betere prestaties.
 • Ethisch gebruik: U kunt garanderen dat uw AI-modellen op een ethische en verantwoorde manier worden gebruikt. U kunt restricties aanbrengen in wat er kan en mag.
 • Geen vendor lock-in: U bent niet meer gebonden aan een leverancier, waardoor u meer flexibiliteit heeft. U runt uw eigen AI.
 • Concurrentievoordeel: Uw eigen getrainde AI zal u als bedrijf een voorsprong geven op de concurrentie. Uw eigen AI kan getraind worden op specifieke taken, ze automatiseren
 • Privacy: U kunt de privacy van uw klanten en medewerkers beter waarborgen.
 • Innovatie: U zult veel sneller innoveren met AI doordat u niet afhankelijk bent van externe partijen.
Ai training banner

What's the catch? Zijn er nadelen?

Er zijn eigenlijk geen goede redenen om als bedrijf NIET voor een eigen lokale AI te kiezen, behalve dan dat je de eigen AI gebouwd en getraind moet worden. Maar daar zijn de specialisten van AI Personeelstraining voor en het bouwen en onderhouden van een eigen AI is voordeliger dan je denkt.

Het is voor bedrijven met meer dan 12 medewerkers al voordeliger om een eigen lokaal geinstalleerde AI te hebben.

Zijn er dan echt geen nadelen? Nou, de AI modellen ontwikkelen zich snel. ChatGPT 5 komt er aan, Gemini komt met updates en je eigen AI draait op een model dat wellicht iets minder 'sophisticated' is dan de allerlaatste versie van ChatGPT of Gemini. En je zal af en toe updates moeten draaien. Maar voor het gebruik door medewerkers voldoet een lokale AI aan werkelijk alle vereisten.

Hoe werkt lokale AI?

Heb je voor je eigen lokale AI een hele serverruimte nodig? Nee, de afbeelding bij dit artikel wekt misschien de verkeerde indruk. In een notedop, heb je een goede PC nodig met een goede CPU en GPU. Dat wordt je eigen "AI Assistent". Daar praat je mee via je netwerk (lokaal adres). Info gaat niet naar buiten of het internet.

Je eigen interne AI lokaal - eenvoudiger dan je denkt

De implementatie van lokale AI-oplossingen is een slimme stap voor bedrijven die voorop willen lopen en veilig met Artificial Intelligence, Agents en taalmodellen willen werken.

Lokale AI-implementatie biedt niet alleen verbeterde veiligheid en controle over de gegevens, maar zorgt er ook voor dat uw organisatie voldoet aan strenge regelgeving zoals de EU AI Act. Als specialisten bieden wij bedrijven de mogelijkheid om een eigen, getrainde AI op het eigen netwerk te draaien, zonder enige bemoeienis van buitenaf.

Lokale AI - je eigen veilige GPT met een muurtje er omheen

Naleving van de EU AI Act is geen issue meer

De EU AI Act zet strenge richtlijnen uiteen voor het gebruik van AI binnen de Europese Unie, met speciale aandacht voor transparantie, veiligheid en de bescherming van burgerrechten. Door AI lokaal te implementeren, kunnen bedrijven gemakkelijker voldoen aan deze regelgeving. Lokale systemen maken het eenvoudiger om audits uit te voeren en te garanderen dat de AI-toepassingen ethisch verantwoord en volgens de wettelijke normen functioneren. Dit is niet alleen goed voor de compliance, maar versterkt ook het vertrouwen van klanten en partners in uw bedrijfsvoering.

Geen Onnodige Gegevensdeling

Lokale AI-implementatie elimineert de noodzaak om gevoelige gegevens te delen met externe cloud-diensten of andere externe entiteiten. Dit is een cruciaal voordeel voor bedrijven die opereren in industrieën waar gegevensprivacy van het grootste belang is, zoals de gezondheidszorg, financiële diensten en juridische sectoren. Door gegevens lokaal te houden, behoudt uw organisatie volledige zeggenschap over de eigen data, wat essentieel is voor het handhaven van privacy en het voldoen aan sector-specifieke compliance vereisten.

Bel of Chat met ons via WhatsApp!

Conclusie, lokale AI liever vandaag dan morgen

Lokale AI-implementatie biedt bedrijven een krachtige manier om de controle te behouden over hun technologische infrastructuur, te voldoen aan internationale regelgeving en de privacy van gegevens te garanderen. Deze benadering stelt uw bedrijf niet alleen in staat om te voldoen aan de huidige regelgeving, maar biedt ook een flexibel platform voor toekomstige groei en aanpassing aan nieuwe wettelijke eisen. Als uw bedrijf klaar is om te investeren in een veilige en controleerbare toekomst met AI, is lokale implementatie de strategische keuze die u nodig heeft.

Waarom doet niet iedereen het dan?

Vaak ontbreekt het bij bedrijven aan kennis en realiseren ze zich niet dat deze mogelijkheid binnen handbereik ligt en relatief eenvoudig en goedkoop te realiseren is. Met de hulp van onze AI engineers wordt het implementeren van een eigen lokale AI voor (bijna) ieder bedrijf mogelijk. Denk alleen al aan de besparing op kosten aan AI abonnementen. Ook in het MKB is een lokale AI een goede optie. Neemt contact met ons op om samen de mogelijkheden te bekijken.

Neem vandaag nog contact op met AI Personeelstraining!

Wilt u meer weten over de voordelen van lokale AI voor uw bedrijf? Of wilt u een gratis consult om te bespreken hoe lokale AI uw organisatie kan helpen om haar doelstellingen te bereiken?

Neem dan vandaag nog contact met ons op! Onze experts staan klaar om u te helpen.

Veelgestelde vragen over je eigen lokale AI (FAQ)

1. Wat zijn de voordelen van het implementeren van lokale AI binnen mijn bedrijf?
Lokale AI biedt verschillende voordelen, waaronder verbeterde veiligheid, volledige controle over eigen data en AI-modellen, compliance met de EU AI Act, kostenbesparingen, en de mogelijkheid om AI ethisch en verantwoord te gebruiken. Omdat de gegevens niet gedeeld worden met externe cloud-diensten, blijven gevoelige informatie veilig binnen de organisatie.

2. Wat is het verschil tussen lokale AI en cloud-gebaseerde AI-oplossingen zoals ChatGPT van OpenAI?
Lokale AI draait op uw eigen servers of computers en vereist geen interactie met externe partijen zoals Google of Microsoft. Dit in tegenstelling tot cloud-gebaseerde AI-oplossingen die afhankelijk zijn van externe servers en mogelijk gegevens delen met deze partijen, wat privacyrisico's met zich mee kan brengen.

3. Is lokale AI geschikt voor mijn bedrijf?
Voor bedrijven die hun gevoelige gegevens intern willen houden en strikte controle over hun technologische infrastructuur wensen, is lokale AI een uitstekende keuze. Het is vooral voordelig voor bedrijven met meer dan 12 medewerkers, gezien de kostenbesparing op AI-abonnementen. Lokale AI is ook een goede optie in sectoren zoals de gezondheidszorg, financiële diensten en juridische sectoren waar gegevensprivacy cruciaal is.

4. Welke stappen zijn nodig voor het implementeren van lokale AI in mijn organisatie?
De implementatie van lokale AI begint met het kiezen van de juiste hardware en netwerkconfiguraties die voldoende zijn om de AI te draaien. Vervolgens is het trainen van de AI op bedrijfsspecifieke data en taken essentieel. AI Personeelstraining biedt ondersteuning bij het bouwen en onderhouden van lokale AI, zodat bedrijven hierin geen expertise hoeven te missen.

5. Zijn er nadelen verbonden aan lokale AI?
Hoewel lokale AI veel voordelen biedt, zijn er enkele overwegingen. De eigen AI moet regelmatig bijgewerkt worden om up-to-date te blijven met de nieuwste AI-modellen en -technieken. Dit kan een uitdaging zijn voor bedrijven zonder de technische kennis in huis. Echter, met de juiste ondersteuning kan dit beheersbaar worden gemaakt.

Barry van der Laan on LinkedIn: #ai #privacy #veiligheid #advocatuur #financiën #zorg #lokaleai…
100% veilige AI, niet in de cloud? Jazeker, het kan! Is het gebruik van AI in de cloud (via ChatGPT, Microsoft of Google) voor jouw bedrijf echt nodig? Steeds…
WhatsApp