9 min read

5 Gratis AI-tools die je in 2023 echt moet proberen

We hebben 5 handige en gratis AI tools voor je op een rijtje gezet. Handig voor thuis of op het werk.
5 Gratis AI-tools die je in 2023 echt moet proberen

Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning zijn in de afgelopen jaren niet langer futuristische concepten gebleven, maar hebben hun weg gevonden naar ons dagelijks leven. Voor altijd! Van slimme assistenten op onze telefoons tot gepersonaliseerde aanbevelingen op streamingplatforms, AI en machine learning spelen een steeds grotere rol in de manier waarop we de wereld ervaren.

Het jaar 2023 is een spannend jaar voor AI-ontwikkelingen, met een overvloed aan nieuwe tools en toepassingen die ons leven gemakkelijker en boeiender kunnen maken.

We willen je graag bekend maken met 5 handige gratis AI-tools die op hetmoment van schrijven beschikbaar zijn. Deze tools variëren van creatieve hulpmiddelen tot informatieve zoekmachines en zijn ontworpen om jou te helpen in verschillende aspecten van je dagelijkse bezigheden. Dus, laten we een kijkje nemen in de wereld van AI en ontdekken hoe deze innovatieve tools ons kunnen bijstaan in ons moderne leven.

#1 Adobe Firefly: Een Krachtige AI Afbeeldingsgenerator

Een opwindende toevoeging aan de wereld van kunstmatige intelligentie is Adobe Firefly, een innovatieve AI-afbeeldingsgenerator die momenteel in de bètafase verkeert. Deze tool heeft de potentie om de manier waarop we creatieve afbeeldingen genereren ingrijpend te veranderen en is bovendien volledig gratis beschikbaar voor iedereen die het wil uitproberen.

Wat Adobe Firefly zo opmerkelijk maakt, is de mogelijkheid om tekst eenvoudig om te zetten in verbluffende afbeeldingen. Met deze tool kun je jouw creatieve ideeën tot leven brengen door simpelweg een beschrijvende tekst in te voeren. Het is bijna alsof je jouw gedachten direct op het scherm kunt toveren.

Laten we dit eens in de praktijk bekijken. Stel je voor dat je een verhaal wilt vertellen over een majestueuze draak die boven een middeleeuws kasteel vliegt. Met Adobe Firefly voer je gewoon die beschrijving in en klik je op 'genereren'. Het resultaat is een verbluffende afbeelding van precies dat tafereel, compleet met details en sfeer die je verhaal tot leven brengen.

Of je nu een creatieve schrijver, een marketeer die op zoek is naar visuele content, of gewoon iemand bent die graag met afbeeldingen experimenteert, Adobe Firefly biedt een krachtige en gebruiksvriendelijke manier om jouw ideeën te visualiseren. Bovendien wordt deze tool nog steeds gratis aangeboden, hoewel het niet onwaarschijnlijk is dat Adobe in de toekomst mogelijk kosten in rekening zal brengen voor het gebruik ervan. Dus waar wacht je op? Ga op ontdekkingsreis met Adobe Firefly en breng je creatieve visie tot leven.1.

Probeer Adobe Firefly

#2 Perplexity: De Ultieme Informatiezoekmachine

In de wereld van kunstmatige intelligentie en informatiezoekmachines neemt Perplexity.ai een opmerkelijke positie in als een ware informatiezoekmachine aangedreven door GPT-4. Dit geavanceerde platform is ontworpen om niet alleen antwoorden te bieden, maar ook om de bronnen van deze antwoorden te citeren, wat een cruciale stap voorwaarts is in het waarborgen van de betrouwbaarheid van de verstrekte informatie.

Het unieke kenmerk van Perplexity is het vermogen om informatie te presenteren met geciteerde bronnen. Dit betekent dat wanneer je een vraag stelt, het niet alleen een antwoord geeft, maar ook de specifieke bronnen vermeldt waaruit dat antwoord is afgeleid. Dit is van onschatbare waarde voor onderzoekers, studenten en iedereen die op zoek is naar betrouwbare informatie.

Stel je voor dat je een onderzoek doet naar de impact van klimaatverandering op de biodiversiteit van regenwouden. Met Perplexity kun je gericht vragen stellen, en het zal niet alleen antwoorden presenteren, maar ook de wetenschappelijke studies en rapporten aanhalen waarop die antwoorden zijn gebaseerd. Dit maakt het verifiëren van informatie en het verdiepen van je begrip van een onderwerp aanzienlijk eenvoudiger.

Perplexity speelt een cruciale rol in het bevorderen van de nauwkeurigheid en geloofwaardigheid van online informatie. In een tijd waarin desinformatie en valse nieuwsberichten een reële zorg zijn, biedt Perplexity een waardevol hulpmiddel om feitelijke en goed onderbouwde informatie te vinden.

Of je nu een student bent die een onderzoeksproject uitvoert, een professional die op zoek is naar gegevens voor zakelijke beslissingen, of gewoon iemand die nieuwsgierig is naar een breed scala aan onderwerpen, Perplexity staat klaar om je te helpen. Het is een stap in de richting van een meer betrouwbare en geïnformeerde digitale wereld, en het belang ervan voor onderzoek kan niet genoeg worden benadrukt.

Probeer Perplexity

#3 Socratic: AI Helpt Studenten met Huiswerk

Stel je voor dat je toegang hebt tot een slimme studiepartner die altijd klaarstaat om je te helpen met je huiswerk, ongeacht het onderwerp. Nou, dat is precies wat Socratic, een baanbrekende mobiele app aangedreven door Google's krachtige AI, te bieden heeft. In deze digitale tijdperk, waarin informatie overvloedig is maar studietijd kostbaar, kan Socratic een waardevolle bondgenoot worden voor studenten van alle leeftijden.

Socratic is meer dan zomaar een app; het is jouw persoonlijke studiebegeleider in je broekzak. Deze app maakt gebruik van geavanceerde AI-algoritmen om studenten te helpen bij het begrijpen van complexe concepten, het oplossen van wiskundige vergelijkingen, het schrijven van essays en nog veel meer. Het maakt niet uit of je worstelt met algebra, chemie, geschiedenis, of een andere discipline - Socratic staat altijd voor je klaar.

Hoe werkt het? Simpelweg door een foto te nemen van een vraag of een stuk tekst dat je niet begrijpt. Socratic analyseert de inhoud en biedt directe, begrijpelijke antwoorden en uitleg. Maar het gaat verder dan dat. Deze slimme app kan je ook helpen bij het plannen van je studiemateriaal, het vinden van relevante bronnen en het begrijpen van complexe concepten door middel van visuele uitleg.

Socratic is niet beperkt tot één vakgebied. Het is een veelzijdige assistent die studenten kan ondersteunen in wiskunde, natuurwetenschappen, sociale wetenschappen, literatuur en nog veel meer. Of je nu midden in een wiskundige puzzel zit, een essay moet schrijven over Shakespeare, of hulp nodig hebt bij wetenschappelijke formules, Socratic staat voor je klaar om de weg te wijzen.

In een wereld waar kennis toegankelijk is met slechts een paar tikken op een scherm, kan Socratic een waardevolle metgezel zijn voor studenten die hun leerervaring willen verbeteren en hun academische doelen willen bereiken. Het is een indrukwekkend voorbeeld van hoe AI-technologie ons kan ondersteunen in ons streven naar kennis en educatie. Dus waar wacht je nog op? Download Socratic en laat de kracht van AI je helpen om te excelleren in je studie.

Je kunt meer informatie vinden op de website van Socratic.

#4 Microsoft Bing Image Creator en Designer: designs in een handomdraai

Microsoft Bing Image Creator en Designer zijn twee AI-tools die gebruikers helpen om prachtige afbeeldingen en ontwerpen te maken. Image Creator maakt gebruik van DALL-E om afbeeldingen te genereren op basis van tekstbeschrijvingen. Designer biedt een breed scala aan sjablonen en hulpmiddelen om gebruikers te helpen bij het maken van hun ontwerpen.

Image Creator

Image Creator is een eenvoudige tool die gebruikers kan helpen om unieke afbeeldingen te maken. Gebruikers kunnen een tekstbeschrijving invoeren, zoals "een hond die een taart eet", en Image Creator zal een reeks afbeeldingen genereren die overeenkomen met die beschrijving. Image Creator is een geweldige manier om snel en eenvoudig een afbeelding te maken voor een sociale media-bericht, een uitnodiging of een ander doel.

Designer

Designer is een krachtige tool die gebruikers kan helpen om complexere ontwerpen te maken. De app biedt een breed scala aan sjablonen voor verschillende doeleinden, zoals sociale media-berichten, marketingmateriaal en presentaties. Designer biedt ook een reeks hulpmiddelen waarmee gebruikers hun ontwerpen kunnen bewerken en aanpassen.

Praktische toepassingen

Image Creator en Designer kunnen voor een breed scala aan doeleinden worden gebruikt. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Sociale media: Image Creator kan worden gebruikt om unieke afbeeldingen te maken voor sociale media-berichten.
 • Marketing: Designer kan worden gebruikt om marketingmateriaal te maken, zoals flyers, posters en websitebanners.
 • Presentaties: Designer kan worden gebruikt om presentaties te maken met professionele afbeeldingen en ontwerpen.

Beide tools zijn gratis beschikbaar voor iedereen om te proberen.

Enkele van de functies van Microsoft Designer zijn:

 • Tekst naar afbeelding: Gebruikers kunnen tekstbeschrijvingen invoeren om afbeeldingen te genereren.
 • Sjablonen: Gebruikers kunnen kiezen uit een breed scala aan sjablonen om hun ontwerpen te starten.
 • Hulpmiddelen: De app biedt een reeks hulpmiddelen om gebruikers te helpen bij het bewerken en aanpassen van hun ontwerpen.

Microsoft Designer is dus een krachtige tool die gebruikers kan helpen om snel prachtige ontwerpen te maken zonder ervaring met grafisch ontwerp te hebben. De app is echt gratis beschikbaar voor iedereen om te gebruiken.

Hier zijn zomaar wat voorbeelden van wat Microsoft Designer voor je kan doen:

 • Een sociale media-bericht maken met een afbeelding van een hond die een taart eet.
 • Een uitnodiging maken voor een feestje met een afbeelding van een feestdecoratie.
 • Een digitale postkaart maken met een afbeelding van een mooie plek.
 • Een afbeelding maken van een product of dienst voor een marketingcampagne.

Microsoft Designer is echt een veelzijdige tool die voor een breed scala aan doeleinden kan worden gebruikt. Het is een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een eenvoudige manier om prachtige ontwerpen te maken.

Zoekmachine Bing is vernieuwd

De vernieuwde zoekmachine Bing met AI biedt een aantal nieuwe functies en mogelijkheden. Een van de meest opvallende nieuwe functies is de mogelijkheid om afbeeldingen te maken.

Om een afbeelding te maken met Bing, voer je een tekstbeschrijving in het zoekvak in. Bing zal vervolgens een reeks afbeeldingen genereren die overeenkomen met die beschrijving. Je kunt de afbeeldingen vervolgens bekijken, downloaden of delen.

Bing gebruikt een technologie genaamd DALL-E om afbeeldingen te genereren. DALL-E is een AI-model dat is getraind op een enorme dataset van tekst en afbeeldingen. Het model kan afbeeldingen genereren op basis van tekstbeschrijvingen, zelfs als die beschrijvingen vaag of creatief zijn.

Hier zijn enkele voorbeelden van wat je met Bing kunt doen om afbeeldingen te maken:

 • Maak een afbeelding van een hond die een apple eet.
 • Maak een afbeelding van een landschap met een regenboog.
 • Maak een afbeelding van een logo voor je bedrijf.

De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos. Bing is een krachtige tool die je gratis kunt gebruiken om unieke en creatieve afbeeldingen te maken.

Ga naar de homepage van Microsoft Designer
Ga naar Microsoft Bing Image Creator

#5 GPTZero

In een wereld vol AI wordt het steeds moeilijker om het verschil te zien tussen door mensen en door AI geschreven tekst. Veel van de beste AI-plagiatcheckers kunnen je hierbij echter helpen. GPTZero is zo'n tool.

Deze gratis AI-tool gebruikt verzamelde statistische gegevens om de perplexiteit en burstiness van een document te meten, wat helpt om te bepalen of het door AI of door een mens is geschreven. GPTZero werkt met alle soorten teksten en ondersteunt zelfs het uploaden van bestanden. De gratis versie biedt tot 5.000 tekens, op voorwaarde dat je een account aanmaakt.

Ga naar de homepage van GPTzero

De Voordelen van Gratis AI Tools

Gratis AI-tools zijn een zegen voor veel bedrijven en individuen. Ze bieden geavanceerde technologieën zonder de hoge kosten die vaak gepaard gaan met premium software. Deze tools kunnen taken automatiseren, processen stroomlijnen en inzichten bieden die voorheen onbereikbaar waren zonder aanzienlijke investeringen. Door gebruik te maken van deze gratis hulpmiddelen kunnen bedrijven niet alleen tijd besparen, maar ook financiële middelen die anders zouden worden besteed aan dure software of manuren.

De Risico's van AI en het Belang van Beleid en Training

Hoewel de voordelen van AI-tools duidelijk zijn, brengen ze ook bepaalde risico's met zich mee. Ongecontroleerd en ondoordacht gebruik van AI kan leiden tot onnauwkeurige resultaten, schendingen van de privacy of zelfs juridische problemen. Daarom is het essentieel dat bedrijven een strikt AI-beleid hebben en investeren in de training van hun medewerkers. Door medewerkers goed op te leiden en duidelijke richtlijnen te hebben over het gebruik van AI, kunnen bedrijven de voordelen maximaliseren terwijl ze potentiële valkuilen vermijden. Het is niet alleen een kwestie van het benutten van de kracht van AI, maar ook van het verantwoordelijk en ethisch inzetten ervan.

AI trainingen op maat

AI Personeelstraining: Beleid en Training Hand in Hand

AI Personeelstraining erkent het immense potentieel van kunstmatige intelligentie in de hedendaagse zakelijke wereld. Echter, met groot potentieel komt ook grote verantwoordelijkheid. Daarom richten we ons niet alleen op het introduceren van AI in bedrijven, maar ook op het waarborgen dat dit op een verantwoorde en effectieve manier gebeurt.

Beleid Opstellen: Een van de eerste stappen naar een succesvolle integratie van AI in een organisatie is het hebben van een solide en doordacht beleid. AI Personeelstraining helpt bedrijven bij het opstellen van dit beleid. We kijken naar de specifieke behoeften en uitdagingen van een organisatie, de huidige technologische infrastructuur en de doelen die ze willen bereiken met AI. Op basis hiervan creëren we een op maat gemaakt beleid dat duidelijke richtlijnen biedt over hoe AI moet worden gebruikt, welke ethische overwegingen in acht moeten worden genomen en hoe potentiële risico's kunnen worden geminimaliseerd.

Implementatie van Beleid: Een beleid op papier is slechts de eerste stap. De echte uitdaging ligt in de implementatie ervan. AI Personeelstraining ondersteunt bedrijven bij elke stap van dit proces, van technische integratie tot het waarborgen dat elk lid van de organisatie het beleid begrijpt en naleeft.

Training van Medewerkers: De beste beleidslijnen zijn nutteloos als medewerkers niet weten hoe ze deze in de praktijk moeten brengen. Daarom biedt AI Personeelstraining uitgebreide trainingssessies voor medewerkers op alle niveaus. Of het nu gaat om basisbegrip van AI, geavanceerde technische training voor IT-teams, of ethische overwegingen voor management, we zorgen ervoor dat elk teamlid de kennis en vaardigheden heeft die nodig zijn om AI op een verantwoorde en effectieve manier te gebruiken.

💡
AI Personeelstraining gaat verder dan alleen het introduceren van AI in bedrijven. We zorgen ervoor dat bedrijven zijn uitgerust met de tools, kennis en vaardigheden die nodig zijn om AI op een manier te gebruiken die zowel waardevol als verantwoordelijk is.

Reageren? dat kan via onze Linkedin pagina.

AI Personeelstraining

Ontdek wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen

Ja,ik wil meer weten

WhatsApp