7 min read

De Perfecte Prompt Leren Schrijven

Leer de geheimen van effectieve prompts voor ChatGPT en Gemini. Ontdek hoe je duidelijke instructies, relevante context en inspirerende voorbeelden gebruikt om verbluffende resultaten te behalen.
De Perfecte Prompt Leren Schrijven

Een uitgebreide gids om zoveel mogelijk uit AI te halen

Geef je AI de juiste instructies

De AI revolutie is volop aan de gang. In dit tijdperk van kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering is het vermogen om effectieve prompts te schrijven voor chatbots zoals ChatGPT een belangrijke en onmisbare vaardigheid gewordenvoor iedereen. Of je nu een marketeer, ontwikkelaar, of een AI-enthousiasteling bent, het begrijpen van de kunst van het schrijven van de juiste prompts kan een enorm verschil maken in de effectiviteit van de antwoorden van je chatbot.

Wil je werken met AI en de juiste resultaten (output), dan dien je ook te snappen hoe je dit bewerkstelligt; met de juiste input. In LLM's (taalmodellen zoals ChatGPT en Gemini) zijn dat "prompts".

Wat zijn Chat GPT Prompts?

Wat zijn prompts?

Prompts zijn de instructies die je aan de AI/machine geeft om een gewenst resultaat te behalen. Ze zijn als het ware de input die je AI-model voedt met informatie en context, waardoor het gerichter en relevanter kan reageren.

Simpel gezegd, een prompt is een stukje tekst of code dat je aan de AI geeft om te laten weten wat je wilt dat het doet. Dit kan variëren van het beantwoorden van een vraag tot het genereren van creatieve tekstformaten, zoals gedichten of code.

De kwaliteit van je prompt bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de output van de AI. Door duidelijke, beknopte en informatieve prompts te schrijven, kun je de AI sturen in de richting van het gewenste resultaat en zo de effectiviteit van je interactie maximaliseren. In het geval van ChatGPT, kunnen prompts variëren van eenvoudige vragen zoals "Hoe bak ik een taart?" tot complexere instructies zoals "Schrijf een outline voor een kinderboek over een ruimtereis, met 12 hoofdstukken."

Soorten Prompts

Er zijn verschillende soorten prompts die je kunt gebruiken, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Informatieve Prompts: Deze zijn bedoeld om feitelijke informatie te verkrijgen. Bijvoorbeeld: "Hoe werkt zonne-energie?"
 • Creatieve Prompts: Deze prompts zijn bedoeld om de creativiteit van de chatbot te benutten. Bijvoorbeeld: "Schrijf een gedicht over de lente in de stijl van Shakespeare."
 • Interactieve Prompts: Deze zijn ontworpen om een dialoog of interactie te hebben. Bijvoorbeeld: "Neem de rol aan van docent. Speel een spel van 20 vragen met me. Leer me alles over de topografie van Noorwegen. Herhaal de vragen die ik fout heb."

De anatomie van een Goede Prompt

Een goede prompt is duidelijk, specifiek en leidt tot een nauwkeurig en nuttig antwoord. De geest uit de fles: je perfecte prompt moet ook rekening houden met de context en het doel van de interactie. Bijvoorbeeld, als je een zakelijk rapport wilt genereren, zou een goede prompt zijn: "Genereer een verkooprapport voor het eerste kwartaal van 2023, inclusief omzet, winst en verlies."

Goede prompts schrijven is een must

Om een pro te worden in het stellen van vragen aan ChatGPT en Google Gemini, moet je de bouwstenen van een goede prompt begrijpen:

De perfecte prompt: De bouwstenen voor effectieve AI-interactie

In de wereld van AI en chatbots zoals ChatGPT en Google Gemini, is het stellen van de juiste vragen cruciaal om de gewenste antwoorden en resultaten te behalen.

De zeven bouwstenen van een goede prompt kunnen worden onthouden met behulp van het ezelsbruggetje PERFECT:

💡
DE PERFECTE PROMPT FORMULE

Persona: Bepaal de rol van de AI.
Examples: Geef voorbeelden om de verwachtingen te illustreren.
Result: Definieer het gewenste formaat van de output.
Format: Bepaal hoe je wilt dat de output eruitziet.
Exactness: Zorg voor een duidelijke en beknopte prompt.
Context: Bied relevante achtergrondinformatie.
Task: Begin met een duidelijke actie door een werkwoord te gebruiken. Schrijf, Help, Maak, Vat samen

Door deze richtlijnen te volgen en de zeven bouwstenen van PERFECT te gebruiken, kun je prompts schrijven die effectiever communiceren met de AI en leiden tot betere resultaten. Met oefening en experimenteren zul je een expert worden in het stellen van vragen aan ChatGPT, Google Gemini en andere AI-modellen, waardoor je de kracht van AI ten volle kunt benutten.

In onze AI trainingen leer je van een ervaren docent hoe je ook een meester wordt in het schrijven van Prompts

Extra tips:

 • Experimenteer met verschillende formuleringen en stijlen om te zien wat het beste werkt voor de betreffende AI en taak.
 • Maak gebruik van de beschikbare hulpmiddelen en documentatie van de AI-provider om meer te leren over het schrijven van effectieve prompts.
 • Leer van je ervaringen en evalueer de prompts achteraf om je vaardigheden te blijven verbeteren.

Door de kunst van het schrijven van prompts te beheersen, zul je de effectiviteit van je AI-interacties maximaliseren en de kracht van deze technologie ten volle benutten.

Waarom zijn Goed Geschreven Prompts Belangrijk?

Het belang van goed geformuleerde prompts kan niet genoeg worden benadrukt. Een goed geschreven prompt kan het verschil maken tussen een nuttige, informatieve interactie en een frustrerende ervaring. Het helpt de AI/chatbot om je verzoek beter te begrijpen en een nauwkeuriger antwoord te geven.

Tips voor het Schrijven van Effectieve Prompts

 1. Wees Duidelijk en Specifiek: Vagigheid kan leiden tot onnauwkeurige antwoorden.
 2. Gebruik de Juiste Toon: De toon van de prompt moet passen bij de context. Een formele toon is bijvoorbeeld beter geschikt voor zakelijke interacties.
 3. Test en Verfijn: Het is altijd een goed idee om je prompts te testen en te verfijnen om de prestaties te verbeteren.

Hoe Schrijf je nog effectieve Prompts?

Het creëren van effectieve prompts is een kunst op zich en vereist een grondige kennis van zowel de taal als de unieke capaciteiten en beperkingen van Chat GPT. Hier zijn enkele richtlijnen om je op het juiste pad te zetten:

 • Wees Uiterst Concreet in je Vraag: Hoe specifieker je bent, hoe beter het antwoord zal zijn.
 • Hanteer Klare en Begrijpelijke Taal: Vermijd complexiteit om misverstanden te voorkomen.
 • Doe Meerdere Testrondes: Finetunen helpt! Test je prompts herhaaldelijk om te zien hoe de chatbot reageert en pas ze indien nodig aan.

Inschrijven voor een opleiding


Veelvoorkomende Fouten en hoe ze te Vermijden

Bij het opstellen van prompts zijn er enkele klassieke missers die je beter kunt vermijden:

 • Vage of Algemene Vragen Stellen: Dit leidt vaak tot onduidelijke of irrelevante antwoorden.
 • Technisch Jargon of Ingewikkelde Termen Gebruiken: Dit kan de chatbot in verwarring brengen, vooral als deze termen niet in zijn training zijn opgenomen.
 • De Context Over het Hoofd Zien: Begrijp in welke situatie de chatbot functioneert en pas je prompts daarop aan.

Conclusies over Prompts

Het bekwaam formuleren van Chat GPT-prompts is een cruciale vaardigheid voor iedereen die werkt met kunstmatige intelligentie en chatbots. Door zorgvuldig je prompts te ontwerpen, kun je optimaal profiteren van deze geavanceerde technologische tool.

Artificial Intelligence Leren

Klassikaal | Part-Time | Docent op Master niveau

WhatsApp