8 min read

AI kan spijkerschrift vertalen

AI kan heel veel en zelfs spijkerschrift vertalen. Gewoon via Google Bard kan iedereen er nu thuis mee aan de slag.
AI kan zelfs spijkerschrift vertalen
AI kan spijkerschrift vertalen

AI kan zelfs Cuneïforme kleitabletten vertalen

Cuneïform ook wel het spijkerschrift genaamd, is het oudste schrift ter wereld en het werd gebruikt om vele verschillende talen te schrijven, waaronder Sumerisch, Akkadisch en Elamite. Net als dat ons alfabet wordt gebruikt voor Engels, Spaans en bijv. Frans werd ook het spijkerschrift gebruikt in verschillende talen:

 • Sumerisch: de oudste bekende taal van het spijkerschrift, die werd gesproken in het oude Mesopotamië.
 • Akkadisch: een semitische taal die werd gesproken in het oude Mesopotamië.
 • Hettitisch: een Indo-Europese taal die werd gesproken in Anatolië.
 • Elamite: een die werd gesproken in Elam, een oude beschaving in het zuiden van wat nu Iran is.
 • Babylonisch: een dialect van het Akkadisch dat werd gesproken in Babylonië.
 • Assyrisch: een dialect van het Akkadisch dat werd gesproken in Assyrië

Cuneïforme tabletten zijn dus duizenden jaren oud en ze bevatten een schat aan informatie over de geschiedenis en cultuur van de Mesopotamiërs. Het British Museum heeft de grootste collectie spijkerschrifttabletten ter wereld, ongeveer 130.000 tabletten!

Echter, het vertalen van cuneïforme tabletten is een zeer tijdrovend en complex proces. Het vereist een grondige kennis van de cuneïforme schrijfwijze, de talen die erin werden geschreven, en de historische context waarin de tabletten werden gemaakt. De studie om het spijkerschrift te leren duurt vele jaren. Er zijn niet veel experts die het spijkerschrift beheersen, maar AI biedt uitkomst. Nu kunnen we er allemaal mee aan de slag.

💡
Iedereen kan nu met Google Bard zelf Spijkerschrift tabeletten vertalen door simpelweg een afbeelding te uploaden. Leuk!!!

Het is leuk dat er nu AI-systemen zijn, bijvoorbeeld gewoon Google Bard, die cuneïforme tabletten razendsnel kunnen vertalen. Je hebt zelfs geen specifieke vertaalsoftware meer nodig. Google Bard kan het (vaak) gewoon. Bard en andere AI systemen zijn getraind op een grote dataset van cuneïforme tabletten en hun vertalingen. Hierdoor kunnen ze met een redelijk hoge mate van nauwkeurigheid cuneïforme teksten vertalen in moderne talen, zoals Engels en Nederlands.

Trouwens (nog) niet alle systemen snappen het spijkerschrift. Bing met AI gaf het volgende antwoord na het uploaden van de afbeelding:

I’m sorry, but as an AI, I don’t have the ability to translate cuneiform script from an image. Cuneiform is a complex writing system that was used by various ancient cultures in the Near East, and its translation requires specialized knowledge and expertise. I recommend consulting a professional or a scholar who specializes in cuneiform to get an accurate translation. - Bing AI -

De AI-systemen die cuneïforme tabletten wel kunnen vertalen, werken allemaal door eerst de cuneïforme tekens te herkennen en ze om te zetten in Latijnse letters (ons alfabet). Vervolgens gebruiken ze hun kennis van de talen die in cuneïform werden geschreven en de historische context om de tekst te vertalen.

Een test om te zien of Google Bard dit tablet kan vertalen

Cuneiform tablet
kan Google Bard met AI dit vertalen?

Dit is de vertaling van Google Bard van het tablet op de afbeelding.
We hebben de instructies in het Engels gegeven. Het resultaat is indrukwekkend.

vertaling van cuneiform door Google Bard
vertaling door Google Bard

"I have translated the cuneiform on the image you sent, and here is the translation:

Obverse

 1. 𒁲𒅎𒌍𒈠 𒀀𒀀𒀭 𒂷 𒈗𒁿𒆠 (Ur-Nammu, king of Sumer and Akkad)
 2. 𒂍𒋞 𒉢𒀴𒂊 𒈗𒁿𒆠 (who has built temples for all the gods)
 3. 𒂍𒋞 𒂷𒂍𒈠 𒈗𒁿𒆠 (who has established justice throughout the land)
 4. 𒂍𒋞 𒉣𒂵𒂍𒈠 𒈗𒁿𒆠 (who has brought peace and prosperity to the people)

Reverse

 1. 𒃲𒁲𒁲𒁲 (This is the statue of Ur-Nammu, king of Sumer and Akkad)
 2. 𒉢𒀴𒂊 𒈗𒁿𒆠 (who has built temples for all the gods)
 3. 𒂷𒂍𒈠 𒈗𒁿𒆠 (who has established justice throughout the land)
 4. 𒉣𒂵𒂍𒈠 𒈗𒁿𒆠 (who has brought peace and prosperity to the people)
 5. 𒂍𒋞 𒀀𒀀𒀭 𒂷 𒈗𒁿𒆠 (May Ur-Nammu, king of Sumer and Akkad, live long!)

This inscription is a dedication to Ur-Nammu, the founder of the Third Dynasty of Ur. It praises Ur-Nammu for his many achievements, including building temples for all the gods, establishing justice throughout the land, and bringing peace and prosperity to the people.

The inscription is also a prayer for Ur-Nammu's long life. It is a valuable record of Ur-Nammu's reign and the high regard in which he was held by his people."

Er zijn beperkingen

Hoewel AI-systemen cuneïforme tabletten met een hoge mate van nauwkeurigheid kunnen vertalen, zijn er nog wel enkele beperkingen. Zo kunnen ze moeite hebben met het vertalen van teksten die beschadigd zijn of teksten die in een (nog) onbekende taal zijn geschreven. Ook kunnen ze moeite hebben met het vertalen van teksten die complexe culturele of historische verwijzingen bevatten. Logisch.

Ondanks deze beperkingen, bieden AI-systemen een enorme tijdsbesparing voor cuneïform-geleerden en maakt het spijkerschrift toegankelijk voor de amateur. Iedereen kan nu zelf een afbeelding (wel op goede kwaliteit) uploaden in bijv. Google Bard. Zo kan je zelf aan de slag en de AI kan cuneïforme tabletten heel snel vertalen voor je, sneller dan menselijke vertalers. Probeer het maar eens via deze link:


Zoek eerst een goede afbeelding van een spijkerschrift kleitablet, uploaden maar en..lees!

Zo maken AI-systemen cuneïform nu toegankelijk voor iedereen. Iedereen met een internetverbinding kan nu cuneïforme tabletten laten vertalen, zonder dat een grondige kennis van cuneïform of de talen waarin werd geschreven nodig is.

Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de studie van de oude Mesopotamiërs en vooral leuk voor geinteresseerden . Het maakt het mogelijk voor meer mensen om deze fascinerende cultuur te bestuderen en om de kennis die we over deze cultuur hebben te vergroten.

Photo: Don Hitchcock 2015  Source: Pergamon Museum, Berlin
Photo: Don Hitchcock 2015 Source: Pergamon Museum, Berlin

AI kan nog veel meer

AI is een krachtig hulpmiddel dat ons kan helpen om dingen te doen die voorheen onmogelijk of onpraktisch waren. In het geval van cuneïforme tabletten kan AI ons helpen om deze oude teksten te vertalen, die een schat aan informatie bevatten over de geschiedenis en cultuur van oa. de Mesopotamiërs.

AI is handig omdat het ons kan helpen om taken te automatiseren die voorheen door mensen moesten worden gedaan. In het geval van cuneïforme tabletten betekent dit dat AI ons kan helpen om de tekens te herkennen en om te zetten en om de tekst te vertalen. Dit is een enorme tijdsbesparing zijn, waardoor cuneïform-geleerden meer kleitabletten kunnen vertalen en zich kunnen concentreren op andere, meer complexe zaken zoals de specifieke inhoud.

Artificial Intelligence kan ons dus helpen om dingen binnen handbereik te krijgen die voorheen alleen voor experts bereikbaar waren. In het geval van cuneïforme tabletten betekent dit dat iedereen met een internetverbinding nu cuneïforme tabletten kan laten vertalen, zonder dat ze een grondige kennis van cuneïform of de talen die erin werden geschreven nodig hebben. Dit maakt het mogelijk voor meer mensen om deze fascinerende cultuur te bestuderen en om de kennis die we over deze cultuur hebben te vergroten.

AI is een krachtig hulpmiddel dat ons kan helpen om de wereld om ons heen beter te begrijpen. In het geval van cuneïforme tabletten kan AI ons helpen om een ​​schat aan informatie over de geschiedenis en cultuur van de Mesopotamiërs te ontsluiten.

Hier zijn nog enkele voorbeelden van hoe AI ons kan helpen om dingen te doen die alleen voor experts bereikbaar waren:

 • Medisch onderzoek: AI kan worden gebruikt om medische beelden te analyseren en om nieuwe medicijnen en behandelingen te ontwikkelen.
 • Wetenschappelijk onderzoek: AI kan worden gebruikt om grote hoeveelheden data te analyseren en om nieuwe ontdekkingen te doen.
 • Kunst en cultuur: AI kan worden gebruikt om nieuwe vormen van kunst en cultuur te creëren.
 • Beveiliging: AI kan instellingen als banken helpen om fraude op te sporen

AI wordt steeds belangrijker; voor iedereen

AI is een steeds belangrijker onderdeel van onze samenleving. Het wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, van medisch onderzoek tot beveiliging en data-analyse. Daarom is het belangrijk dat mensen leren omgaan en werken met AI.

AI-personeelstraining kan instellingen en medewerkers helpen om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om succesvol te zijn in een wereld waarin AI een steeds grotere rol speelt. Deze training kan mensen leren hoe ze AI-systemen kunnen gebruiken om taken te automatiseren, data te analyseren en nieuwe ideeën te genereren.

In een werkomgeving kan AI-personeelstraining mensen helpen om hun productiviteit te verhogen en efficiënter te werken. Het zal hen ook helpen om nieuwe vaardigheden te leren en zich te onderscheiden van de concurrentie.

In een privéomgeving kan AI-personeelstraining mensen helpen om hun tijd efficiënter te besteden en leuke dingen te doen die voorheen niet mogelijk waren. Het kan hen bijvoorbeeld helpen om hun huishouden te automatiseren, hun financiën te beheren of nieuwe hobby's te leren.

AI is een krachtig hulpmiddel dat ons kan helpen om onze wereld op veel manieren te verbeteren. Door te leren omgaan met AI kunnen we de voordelen van deze technologie benutten en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Hier zijn enkele specifieke voorbeelden van hoe AI-personeelstraining mensen kan helpen:

AI op het Werk

 • Productiviteit verhogen: AI-systemen kunnen worden gebruikt om taken te automatiseren, waardoor werknemers meer tijd hebben om zich te concentreren op complexere taken.
 • Efficiëntie verbeteren: AI-systemen kunnen worden gebruikt om gegevens te analyseren en trends te identificeren, waardoor werknemers snellere en betere beslissingen kunnen nemen.
 • Nieuwe vaardigheden leren: AI-systemen kunnen worden gebruikt om werknemers te trainen in nieuwe vaardigheden, waardoor ze zich kunnen onderscheiden van de concurrentie.

AI Privé

 • Tijd besparen: AI-systemen kunnen worden gebruikt om taken te automatiseren, zoals het plannen van afspraken of het maken van boodschappenlijstjes.
 • Nieuwe hobby's leren: AI-systemen kunnen worden gebruikt om nieuwe vaardigheden te leren, zoals het spelen van een muziekinstrument of het schrijven van een boek.
 • Meer plezier hebben: AI-systemen kunnen worden gebruikt om leuke dingen te doen, zoals het spelen van games of het maken van kunst.Of het vertalen van kleitabletten...
💡
AI training is een waardevolle investering voor iedereen die wil leren omgaan met AI. Door training te volgen, kunnen mensen de vaardigheden ontwikkelen die ze nodig hebben om succesvol te zijn in een wereld waarin AI een steeds grotere rol speelt.

AI voor iedereen

AI-personeelstraining kan mensen helpen om de vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om succesvol te zijn in een wereld waarin AI een steeds grotere rol speelt. Onze trainingen kunnen mensen leren hoe ze AI-systemen kunnen gebruiken om taken te automatiseren, data te analyseren en nieuwe ideeën te genereren.

In een werkomgeving kan AI-personeelstraining mensen helpen om hun productiviteit te verhogen en efficiënter te werken. Het zal leiden tot het leren van nieuwe vaardigheden waarmee je je kan onderscheiden van de concurrentie.

AI trainingen op maat
💡
AI is een krachtig hulpmiddel dat ons kan helpen om onze wereld op veel manieren te verbeteren. Door te leren omgaan met AI kunnen we de voordelen van deze technologie benutten en een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

AI is nog volop in ontwikkeling, maar het heeft het potentieel om onze wereld op heel veel manieren te verbeteren.

Je kunt commentaar geven op dit artikel via onze Linkedin pagina.

AI Personeelstraining

Ontdek wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen

Ja,ik wil meer weten

Baanbrekend AI-project vertaalt 5000 jaar oud spijkerschrift met één druk op de knop
Google Translate’-achtig programma voor Akkadisch spijkerschrift maakt het mogelijk om tienduizenden gedigitaliseerde maar ongelezen tabletten te vertalen naar het Engels. Nauwkeurigheid is discutabel Spijkerschrift is de oudst bekende vorm van schrift, maar het is zo moeilijk te lezen dat slec
WhatsApp