9 min read

Numerai (numer.ai)- hoe je met AI de aandelenmarkten verslaat

Numerai (numer.ai)- hoe je met AI de aandelenmarkten verslaat

Iedereen droomt van het verslaan en het consistent behalen van een beter rendenment - dan bijv. de S&P 500 index. Beleggers - groot en klein- zijn altijd op zoek naar outperformance. AI kan daarbij helpen en Numerai (numer.ai) is daarom een zeer interessant plaform.

Wat is Numerai?

Maar wat is Numerai precies? Stel je een online wedstrijd voor waarin mensen met een passie voor getallen—datawetenschappers, om precies te zijn—hun beste voorspellingen over de aandelenmarkt insturen. Deze voorspellingen concurreren met elkaar maar vormen tezamen ook een grote mega-voorspelling, het meta-model.

Numerai voor Dummies

Oké, laten we het verder versimpelen. Numerai is als een talentenjacht voor mensen die goed zijn in het voorspellen van financiële trends, maar in plaats van zang of dans draait het hier natuurlijk om performance en data. Door gebruik te maken van AI en een speciale set van financiële gegevens kunnen moderne getallengoochelaars, beleggers en professionals op een simpele manier modellen bouwen die proberen te voorspellen hoe de aandelenmarkt zich zal gedragen. En als hun voorspellingen goed zijn, krijgen ze een beloning in de vorm van een speciale digitale munt, genaamd Numeraire (NMR).

💡
NUMERAI - The hardest data science tournament in the world. Predict the stock market.

De Magische Voorspellingen-mix van Numerai

Om het je makkelijk voor te stellen: stel je voor dat je een orkest hebt met talloze muzikanten die elk hun eigen instrument bespelen. Als ze allemaal apart spelen, krijg je een kakofonie van geluiden. Maar onder de leiding van een deskundige dirigent komen alle individuele stukjes samen tot één harmonieus geheel. Dat is in essentie wat Numerai doet met de voorspellingen van alle deelnemende datawetenschappers.

De Meta-Model Aanpak

Numerai verzamelt al deze individuele voorspellingsmodellen en gebruikt wat ze een "meta-model" noemen om er één gecombineerde voorspelling van te maken. Elk afzonderlijk model draagt bij aan het grotere geheel, maar het is de samenstelling van deze modellen die de uiteindelijke voorspelling sterker en robuuster maakt. Het idee is dat de sterktes van het ene model de zwaktes van een ander kunnen compenseren, waardoor er een evenwichtiger en nauwkeuriger algemeen beeld ontstaat. Net als bij een uitgebalanceerde portefeuille hebben we het hier over een uitgebalanceerde mix van modellen en voorspellingen.

Waarom Dit Werkt

Door meerdere modellen te combineren, vermindert Numerai het risico van overaanpassing ("overfitting"), waarbij een model te specifiek is voor de trainingsgegevens en daarom slecht presteert op nieuwe, onbekende data. Dit betekent dat het gecombineerde model een betere kans heeft om echt nuttig te zijn in de onvoorspelbare wereld van de financiële markten.

Can Numerai beat the stock market? AI Personeelstraining

Het Eindresultaat: outperformance

Dit meta-model wordt dan gebruikt door bijv. het beleggingsfonds van Numerai om daadwerkelijke investeringen en transacties te doen. En omdat dit gecombineerde model is gebouwd op de collectieve inzichten van een grote en diverse groep van slimme mensen, is het idee dat het meer kans van slagen heeft dan elk individueel model op zich.

Dus in het kort: Numerai neemt het beste van alle werelden, mixt het samen en creëert een supermodel (nee, niet dat soort supermodel) dat het gebruikt om wijzer en effectiever te investeren in de financiële markten.

Waarom Dit Belangrijk Is

In een wereld waarin data de nieuwe olie is en waarin we elke dag worden overspoeld door nieuws over de beurs, biedt Numerai een frisse, wetenschappelijke benadering voor het nemen van beleggingsbeslissingen. Het is niet alleen een plek voor getallen-nerds om hun talent te laten schijnen, maar ook een platform dat beleggers nieuwe inzichten kan geven.

Dus, of je nu een datawetenschapper bent die graag speelt met getallen, of een belegger op zoek naar een vernieuwende manier om je portfolio te versterken, Numerai is op zijn minst interessant.

Numerai vs. S&P 500: De Underdog Breekt Door

Sinds de oprichting in 2017 heeft Numerai al behoorlijk wat wenkbrauwen doen fronsen in de financiële wereld. De S&P 500 is vaak de standaard waarmee beleggingsprestaties worden vergeleken, en het is geen geringe prestatie dat Numerai deze index tot nu toe heeft overtroffen, als je kijkt naar jaar op jaar resultaat sinds 2017. Bovendien is de Corona periode onderdeel van de resultaten. Een bijzondere tijd waardoor je zou verwachten dat modellen het minder goed zouden kunnen doen, gebaseerd op nieuwe marktsituaties. Maar dat is niet blijkbaar niet het geval.

De performance van Numerai is op zijn minst opvallend te noemen: kijk maar op de performance pagina van het fonds.

Hoe kunnen beleggers Numerai gebruiken?

 • Beleggers kunnen het meta model gebruiken om hun eigen investeringsbeslissingen te nemen. Door de voorspellingen van het meta model te volgen, kunnen beleggers hun kansen op succes vergroten.
 • Beleggers kunnen het meta model gebruiken om hun bestaande investeringen te verfijnen. Door het meta model te gebruiken om te identificeren welke aandelen of andere beleggingen het meest kansrijk zijn, kunnen beleggers hun portefeuilles optimaliseren.
 • Beleggers kunnen het meta model gebruiken om nieuwe investeringsmogelijkheden te identificeren. Door het meta model te gebruiken om te bekijken welke markten of sectoren het meest kansrijk zijn, kunnen beleggers nieuwe kansen ontdekken.

Zoals bij iedere vorm van beleggen; het is belangrijk op te merken dat Numerai geen garantie biedt of is voor succes.
De voorspellingen van het meta model zijn niet perfect en er is altijd een risico op verlies. Beleggers moeten altijd hun eigen onderzoek doen voordat ze een investeringsbeslissing nemen.

De performance van Numerai

💡
Numerai's heeft sinds zijn oprichting in 2017 de S&P 500 overtroffen met een gemiddelde jaarlijkse rendement van 12,9%, terwijl de S&P 500 een gemiddelde jaarlijkse rendement van 9,9% heeft behaald. In 2022 heeft Numerai een rendement van 23,6% behaald, terwijl de S&P 500 een rendement van 16,8% heeft behaald.
Numerai vs S&P500 beleggingsresultaten

Hoe kun je zelf bijdragen van Numerai?

Wie Kan Meedoen?

Datawetenschappers, statistici, en ja, zelfs jij als je een gezonde interesse hebt in data! Je hoeft geen PhD in finance te hebben om mee te doen aan de feestvreugde. Als je een beetje weet van programmeren en niet bang bent voor wat getallen, dan kun je bijdragen aan Numerai.

Hoe Werkt Het?

Aanmelden en Data Downloaden

Eerst en vooral, je meldt je aan. Bam! Daarna krijg je toegang tot een schat aan financiële marktgegevens. Het is alsof je de gouden ticket hebt gevonden, maar dan voor data. Deze data gebruik je om je eigen voorspellingsmodel te maken.

Modellen Maken

Je gebruikt AI, machine learning, om een model te creëren dat financiële markten voorspelt. Zie het als een virtuele kristallen bol, maar dan eentje die zich baseert op algoritmen en data in plaats van gevoel en magie.

De Rol van de NMR-Token

OK, nu wordt het spannend. Je hebt je model, je bent er trots op. Wat nu? Dit is waar de NMR-token om de hoek komt kijken. Denk aan deze tokens als de fiches in een casino. Je zet je NMR-tokens in op je eigen voorspellingen. Als je goed bent, win je meer tokens. Als je het mis hebt... nou ja, dan ben je je inzet kwijt. Maar geen zorgen, het is allemaal deel van het spel, en het motiveert je om je model steeds beter te maken!

Meedoen kost je geen geld dus kan je je aanmelden bij Numerai om toegang te krijgen tot de dataset. Je kunt de data gratis downloaden en gebruiken om je voorspellingsmodellen te bouwen. De echte 'kosten' zitten meer in de tijd en energie die je steekt in het bouwen en verfijnen van je modellen.

Wat betreft de NMR-tokens (Numeraire). Als je besluit om je voorspellingen in te zetten in de wekelijkse toernooien, dan zet je NMR-tokens in als een soort van weddenschap op je eigen model. Dat is waar de financiële investering om de hoek komt kijken. Je koopt deze tokens of verdient ze door goede prestaties in de toernooien.

Numerai combineert duizenden marktvoorspellingen

Dus om het kort samen te vatten: aanmelden en spelen met de data is gratis, maar als je besluit om je inzet te verhogen en deel te nemen aan de toernooien, dan kan dat je wel wat NMR-tokens kosten. Maar hey, als je wint, kun je ook meer tokens en zelfs geld verdienen!

En als je vertrouwen hebt in de mix van Numerai modellen kun je ook met echt geld beleggen in het Numerai hedge fund.

En daar heb je het, een snelle rondleiding van wie kan meedoen en hoe het allemaal werkt bij Numerai.

De Invloed van Numerai

Over Performance

Sinds de oprichting in 2017 heeft Numerai indrukwekkende prestaties neergezet, en daarmee de S&P 500 overtroffen. Dat is niet alleen een geweldige marketingpraat, maar ook een solide bewijs dat de 'wijsheid van de massa' in de vorm van datawetenschap een enorme impact kan hebben op de financiële wereld.

Community-Impact

Maar het is niet alleen rendement dat telt; Numerai heeft ook een gemeenschap opgebouwd van meer dan 10.000 datawetenschappers uit meer dan 100 landen. Deze mensen werken niet alleen voor winst; ze dragen ook bij aan het verfijnen en evolueren van machine learning-technieken. Ze vormen een soort van collectieve denktank die blijft innoveren.

Numerai is een game-changer

Waarom is Numerai een game-changer? Simpel, het democratiseert de wereld van financiële voorspellingen. Je hebt geen Wall Street-kantoor nodig om mee te doen; alles wat je nodig hebt, is een computer en wat programmeerkennis. Het verbindt datawetenschappers van over de hele wereld en maakt van hun collectieve inzichten een winnende formule.

Zelf aan de slag met Numerai?

Geprikkeld? Zin om deel uit te maken van deze datarevolutie? Begin dan nu! Aanmelden bij Numerai is gratis, en de data is ook vrij beschikbaar. Ga naar Numerai's website voor meer informatie en om je aan te melden. Wie weet, misschien ben jij de volgende datawizard die de beurs weet te temmen!

Daar heb je het, een snelle duik in de wereld van Numerai en waarom het zo'n baanbrekend platform is. Nu is het misschien jouw beurt om in actie te komen! 🚀

Veelgestelde Vragen (FAQs) over Numerai

1. Wat is Numerai?

Numerai is een uniek en innovatief platform dat datawetenschappers van over de hele wereld in staat stelt om machine learning-modellen te ontwikkelen die de financiële markten voorspellen. Het platform houdt toernooien waarin deelnemers hun modellen kunnen inzetten om voorspellingen te doen. De beste modellen worden beloond met NMR-tokens, een eigen cryptocurrency van Numerai.

2. Hoe werkt Numerai met duizenden voorspellingsmodellen?

Numerai verzamelt de voorspellingen van alle ingezonden modellen en combineert deze in één meta-model. Dit meta-model is een soort van 'wijsheid van de massa', waarbij de collectieve inzichten van talloze datawetenschappers worden samengevoegd. Dit resulteert in een robuust en accuraat model dat wordt gebruikt om investeringsbeslissingen te nemen.

3. Klopt het dat Numerai de S&P 500 outperformed heeft sinds de oprichting in 2017?

Ja, dat klopt! Sinds de oprichting in 2017 heeft het hedgefonds van Numerai consequent betere prestaties laten zien dan de S&P 500 index. Dit benadrukt niet alleen de potentie van het platform en de methodologie, maar geeft ook aan dat de gecombineerde inspanningen van een community van datawetenschappers een aanzienlijke impact kunnen hebben op financiële prestaties.

Disclaimer:

De auteur van dit artikel heeft geen financieel belang in Numerai of enig ander bedrijf dat hierin besproken wordt. De informatie in dit artikel is bedoeld voor informatieve doeleinden en mag niet worden opgevat als financieel advies. Het doel van het artikel is om een algemeen overzicht te geven van Numerai en de mogelijkheden die AI voor belegggers biedt. Lezers worden aangemoedigd om hun eigen onderzoek te doen of professioneel advies te vragen alvorens enige vorm van investering te overwegen.

AI Personeelstraining

Ontdek wat wij voor jouw AI kennis kunnen betekenen

Ja,ik wil meer weten

Verder lezen over Numerai ?

 1. Numerai Tournament: Blending Traditional Quantitative Approach & Modern Machine Learning
  • Lees dit artikel
  • Lees hoe Numerai toernooien werken en hoe ze traditionele kwantitatieve benaderingen combineren met moderne machine learning.
 2. Performing Exploratory Data Analysis on Numerai Tournament Data with R
  • Lees hier
  • Een diepgaande analyse van Numerai-toernooigegevens.
 3. Our Experience with Numerai

Je kunt commentaar geven op dit artikel via onze Linkedin pagina.

#trading #beleggen #outperformance #AI #machinelearning #datascience #fintech #numerai

WhatsApp